Potopený jihokorejský trajekt donutil premiéra k podání demise

Soul - Tragickou havárii trajektu z 16. dubna provázely chyby vlády. Pomalé tempo záchranných akcí a informační chaos donutil jihokorejského premiéra Čong Hong-wonga k podání demise na svou funkci. Neštěstí si vyžádalo 187 mrtvých a 115 pohřešovaných. Demisi ministerského předsedy prezidentka Pak Kun-hje přijmula, ponechala ho však v úřadu do ukončení záchranných prací.

„Jménem vlády se omlouvám za množství problémů od neschopnosti zabránit nehodě po neschopnost včasného řešení neštěstí. V naší společnosti se vyskytuje příliš mnoho nesrovnalostí a špatných praktik. Doufám, že tato hluboce zakořeněná zla budou napravena, tak aby se podobná neštěstí již nestala,“ prohlásil premiér Čong.

Plavidlo se 476 lidmi na palubě se potopilo u břehů Korejského poloostrova během rutinní plavby na výletní ostrov Čedžu. Většina cestujících byli středoškolští studenti na školním výletě. K vysokému počtu obětí přispělo to, že posádka potápějící se lodi zprvu pasažérům nařídila, aby setrvali na místech. Plavidlo šlo ale rychle ke dnu a lidé se už pak nestihli dostat z podpalubí.

Co je vládě vyčítáno:

  • pomalé tempo záchranných operací
  • informační chaos
  • místní úřady krátce po nehodě chybně oznámily, že všichni žáci na lodi byli zachráněni.
  • došlo k omylům při identifikaci mrtvých (podle britského listu The Guardian byla rodinám předána omylem těla cizích lidí, nikoli mrtvých příbuzných)

Když premiér Čong navštívil den po tragédii truchlící rodiče, vypískali ho a jeden z nich po něm hodil láhev s vodou, připomněla agentura Reuters.

Vyšetřování

Kvůli podezření ze zavinění nehody policie zatkla nebo vyšetřuje už dvacet z devětadvaceti členů posádky. Většina jejích členů byla totiž mezi 174 lidmi, které se po ztroskotání podařilo zachránit.

Ztroskotání Sewolu je jedním z nejhorších neštěstí v moderních jihokorejských dějinách. Skoro tři stovky obětí si vyžádalo potopení trajektu u západního pobřeží země v roce 1993. O dva roky později zahynulo více než 500 lidí při zhroucení střechy nákupního střediska v Soulu.

Vydáno pod