Při jakékoliv agresi KLDR ochrání Jižní Koreu naše vojska, slíbil Obama

Soul - Spojené státy použijí své vojenské síly k obraně Jižní Koreje před jakýmkoli útokem ze strany jejího severního souseda. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama před americkými vojáky sloužícími v Jižní Koreji. Obama už v pátek na úvod své návštěvy Jižní Koreje varoval KLDR před dalšími jadernými testy.

Severní Korea ke konci března nevyloučila „novou formu“ jaderné zkoušky. Země již podnikla tři jaderné testy, poslední z nich v únoru 2013. Nedávné satelitní údaje ukázaly, že na místě severokorejských jaderných zařízení pokračují práce, uvedla agentura Reuters. Pchjongjang nedávno kritizoval Obamovu návštěvu v regionu. Napětí zvýšila KLDR v den Obamova příletu do Soulu, kdy zadržela 24letého amerického turistu. 

„Nepoužíváme svou vojenskou moc, abychom jiným něco vnucovali, nebudeme ale váhat s jejím použitím k obraně našich spojenců a našeho způsobu života,“ řekl Obama vojákům. „Stejně jako všechny ostatní země má i severní Korea možnost volby. Může pokračovat osamocenou cestou izolace, nebo se může připojit ke zbytku světa a usilovat o budoucnost s většími možnostmi, větší bezpečností a větším respektem,“ dodal. 

Obama a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje potvrdili v pátek na společné tiskové konferenci společný postoj vůči KLDR. Americký prezident přislíbil prohloubení vojenské spolupráce – včetně budování raketových obranných systémů. Prohlásili, že na jakékoli „provokace“ Pchjongjangu důrazně odpoví. 

Severokorejský armádní důstojník
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Do Koreje přiletěl Obama z Japonska. Dnes odletí do Malajsie, kde jeho plánovaná návštěva vyvolala protesty. Obama bude totiž jednat o transpacifické obchodní smlouvě, která by sjednotila normy a odstranila překážky v obchodování. Někteří obyvatelé v tom vidí hrozbu pro místní hospodářství. „Když podepíší dohodu, tak to bude mít vliv na celou ekonomiku Malajsie. Velká síla jedné země bude mít vliv na malé ekonomiky. A to není fér. To nebude rovnováha mezi velkými a malými zeměmi,“ tvrdí jeden z protestujících. 

Nakonec americký prezident zamíří na ještě Filipíny. Cestu do Tichomoří měl Obama naplánovanou už loni, ale nakonec neodcestoval kvůli americké rozpočtové krizi.