Nepouštějte své syny bojovat do Sýrie, vyzývá Londýn muslimky

Londýn - Britské úřady spustily kampaň proti odchodu mladých muslimů do syrské války. Vyzývají ženy, aby se snažily své děti od cesty do Sýrie odradit. Evropské vlády odhadují, že od začátku konfliktu se do Sýrie vydalo bojovat několik tisíc mladých lidí, a obávají se také jejich radikalizace po návratu domů.

Akce přichází po zprávě o smrti několika britských muslimů, kteří se zapojili do bojů proti režimu prezidenta Bašára Asada. Dvacítka jich v bojích zahynula, jeden z nich se v únoru podle BBC stal prvním britským sebevražedným atentátníkem v syrské válce. Od začátku roku bylo v souvislosti s boji v Sýrii zatčeno v Británii 40 lidí. Z Evropy už proti Asadovi odjely bojovat asi dva tisíce lidí, z toho třetina z Francie.

Mnoho britských muslimských rodin nechce, aby jejich synové do Sýrie odcházeli, novou iniciativu ale komplikuje podle BBC jejich obava, že když se obrátí na policii, budou jejich blízcí vedeni jako teroristé. Úřady nicméně ujišťují, že kampaň není o kriminalizaci lidí, ale o předcházení tragédiím. „Denně slyšíme o obavách matek a já sama jako matka vím, jak je důležité bránit a ochraňovat vlastní dítě. Je důležité, aby tyto matky chránily své děti a nenechaly je, aby riskovaly svůj život,“ říká Zajda Mughalová z charitativní organizace JAN Trust.

Vydáno pod