Obama míří do Jižní Koreje, sever varoval před dalším jaderným testem

Soul/Tokio - Americký prezident Barack Obama varoval KLDR před dalším jaderným testem. V rozhovoru pro jihokorejský list Čungang ilbo prohlásil, že pokud se k němu Pchjongjang odhodlá, bude čelit tvrdé mezinárodní odpovědi. Obama dnešním dnem zahajuje dvoudenní návštěvu Jižní Koreje.

Obama zamířil do Jižní Koreje (zdroj: ČT24)

„Pokud se KLDR chystá učinit tu chybu a provést další jaderný test, měla by očekávat tvrdou odpověď mezinárodního společenství,“ řekl Obama v rozhovoru s Čungang ilbo. Spojené státy a Jižní Korea v uplynulých dnech zaznamenaly zvýšenou aktivitu na severokorejské jaderné střelnici, což by mohlo nasvědčovat tomu, že se Pchjongjang chystá ke čtvrtému jadernému testu. 

KLDR zatím provedla tři jaderné zkoušky: v říjnu 2006, v květnu 2009 a naposledy v únoru 2013. Stalo se tak přes zákaz OSN a zostření mezinárodních sankcí po každém testu. Čtvrtým testem Severní Korea pohrozila na konci března. 

Při odletu z Japonska se Obamovi dostalo velké pochvaly z úst tamního premiéra Šinzó Abeho. Ten označil společnou dohodu nad bezpečnostními otázkami a přípravu obchodní dohody za „historický úspěch“. Před dnešním odletem Obamy na návštěvu Jižní Koreje vydaly USA a Japonsko prohlášení, ve kterém se shodly, že vzájemná obranná dohoda se týká i případného střetu s Čínou o sporné souostroví Senkaku/Tiao-jü ve Východočínském moři. Tokio s Washingtonem se zároveň zavázaly pokračovat v práci na uzavření obchodní dohody.

„Pro Japonsko a Spojené státy to bylo historické prohlášení,“ řekl Abe novinářům krátce poté, co Obama završil svou první státní návštěvu Japonska. Zmíněné prohlášení uvádí, že obě země odmítají prosazování územních nároků nátlakem a že vzájemná bezpečnostní dohoda se týká i sporných ostrovů, o které se Tokio pře s Pekingem.