Praha a Bratislava jednaly o daních, silnicích, obraně a Ukrajině

Skalica (Slovensko) – Společná ochrana vzdušného prostoru, zlepšení silničního spojení, spolupráce v zahraniční politice a společný boj proti daňovým únikům. To jsou jen některé body, na nichž se dnes na společném jednání ve slovenské Skalici dohodly vlády České republiky a Slovenska. Podle slovenského premiéra Roberta Fica lze jen stěží najít v Evropě dva národy, které by si byly vzájemně tak blízké jako Češi a Slováci. Pokračování společných schůzek kabinetů a nadstandardní úrověň vztahů mezi oběma zeměmi ocenil i jeho český protějšek Bohuslav Sobotka. „Jsem rád, že v této době máme pravděpodobně nejlepší vztahy, které jsme v historii měli,“ řekl.

Na prvním společném zasedání se česká a slovenská vláda sešly na podzim roku 2012. Česko zastupoval tehdejší kabinet premiéra Petra Nečase, Slovensko nynější Ficova vláda. V pořadí druhá schůzka kabinetů republik bývalé federace v pohraniční Skalici byla podle Fica především jakousi inventurou vzájemných vztahů.

"Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru," píše se ve společném prohlášení obou vlád. Uskutečnit by se mělo také společné cvičení pozemního personálu ohledně obsluhy vojenských letadel druhého státu. Česká armáda využívá pronajaté stíhačky Gripen, Slovensko má ruské stroje MiG-29. Obě země také hodlají společně nakoupit radary a lehké ruční zbraně. Český ministr obrany Martin Stropnický se slovenským kolegou Martinem Glváčem podepsali protokol, na jehož základě by se v budoucnu mohla uskutečnit společná cvičení elitních útvarů české i slovenské armády. 

Vlády ČR a Slovenska označily za důležité vybudování silničního spojení, které urychlí dopravu mezi oběma zeměmi. Prioritou se má stát nová rychlostní silnice ze slovenského Púchova do ČR, jakož i silniční propojení na severu Slovenska. „To, co je před námi, je zlepšení dopravního spojení. Naše země v minulých letech téměř ztratila schopnost cokoliv nového v oblasti dopravní infrastruktury stavět a - bohužel - je to také znát na propojení mezi Českou a Slovenskou republikou,“ řekl Sobotka. 

Z prohlášení ze schůzky obou kabinetů také vyplývá, že obě země podporují rozvoj jaderné energetiky, jež bude i nadále sehrávat velmi důležitou úlohu při dosažení klimatických cílů. Podle Fica Česko i Slovensko pokládají některé cíle EU v oblasti ochrany ovzduší za příliš ambiciózní. Podobně se vyjádřil i Sobotka. „Česko i Slovensko jsou průmyslové země. Obě počítají i do budoucna s využíváním jaderné energie. Je pro nás velmi důležité, aby společná evropská energetická politika nevytvářela bariéry pro náš hospodářský růst a konkurenceschopnost,“ dodal český premiér.

Brífink Bohuslava Sobotky a Roberta Fica
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Ministerstva financí zase plánují výměnu zkušeností v daňové oblasti s cílem zlepšit výběr daní a předcházet daňovým únikům; dohodla se na vytvoření funkce česko-slovenského koordinátora pro boj proti daňovým únikům. „Opatření, která zavedla Slovenská republika v rámci boje proti daňovým podvodům, jsou pro českou vládu inspirativní a vytvářejí předpoklad pro bližší spolupráci v této oblasti,“ shodli se ministři. Bratislava například zpřísnila podmínky evidence tržeb podnikatelů v registračních pokladnách a zavedla účtenkovou loterii. „Slovensko je pro nás inspirací v řadě témat, kde bychom potřebovali v České republice zlepšit boj s daňovými úniky, zejména pokud jde o otázku evidence tržeb a boj s podvody v oblasti daně z přidané hodnoty,“ poznamenal na brífinku Sobotka.

Šéfové české a slovenské diplomacie Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák podepsali protokol o spolupráci mezi svými ministerstvy, který předpokládá vzájemné konzultace na různá témata včetně evropských otázek. Hovořilo se také o krizi na Ukrajině. Slovensko je totiž znepokojeno tím, že by v případě další eskalace násilí mohly přijít i desetitisíce imigrantů, což by byl skutečně velký problém, konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

Širší protiruské sankce mohou podle Sobotky ohrozit evropský růst

Česká republika a Slovensko mají pochybnosti o širších sankcích proti Rusku kvůli jeho aktivní roli v ukrajinské krizi, protože by to mohlo ohrozit ekonomický růst v Evropě, řekl Sobotka po zasedání ve Skalici. Jakékoli rozhodnutí o dalších sankcích by podle něj mělo být přijato na úrovni hlav evropských států a předsedů vlád. Podle něj se Češi vysloví proti „širším“ sankcím. Sobotka také upozornil, že obě země podpořily požadavky, aby Rusko stáhlo své vojáky z ukrajinských hranic a nezasahovalo do příprav ukrajinských prezidentských voleb.

Společné zasedání české a slovenské vlády ve Skalici
Zdroj: ČT24

Čeští a slovenští politici dlouhodobě vyzdvihují nadstandardní vztahy mezi oběma republikami, které do konce roku 1992 tvořily společný stát. Sobotka se při své únorové návštěvě Slovenska zmínil o možné spolupráci ČR a Slovenska v oblasti obranné politiky a vyslovil se i pro zlepšení silničního spojení obou států.