V boji o Slavjansk umírali separatisté, ukrajinské jednotky se stáhly

Kyjev – Až pět separatistů dnes zemřelo u Slavjansku během přestřelek s ukrajinskými vojáky. Armáda už získala zpět radnici ve městě Mariupol a kontroluje televizní vysílač v Luhansku. Šéf Kremlu Vladimir Putin pohrozil, že pokud Kyjev použije sílu proti ruským občanům, bude to mít „důsledky“. Ruská armáda už zahájila nové cvičení u hranic s Ukrajinou.

Ukrajinské jednotky se snažily ovládnout baštu proruských vzbouřenců - město Slavjansk. „Vojáci během bojů zničili tři předsunutá kontrolní stanoviště separatistů. “Ukrajinským vojákům se podařilo blokádu prorazit, na místě je několik bojových vozidel, hoří pneumatiky a na postavených barikádách je slyšet střelba. Nad městem létají vrtulníky ukrajinské armády," popsal situaci ve městě zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Z jednoho stanoviště směrem na severovýchod od města se ale vojáci asi po dvou hodinách stáhli, uvedl novinář agentury Reuters. Separatisté se tam prý vrátili s pytli s pískem. Ruská agentura ITAR-TASS navíc uvedla, že „silám místní sebeobrany“ se útok kolony obrněných vozů podařilo odrazit a na pomoc jim přišli posily z okolí a dobrovolníci.

V sídle oblastní rady dál sedí proruští radikálové. Ti už nařídili civilním zaměstnancům, aby odešli domů. „Uvnitř zůstávají jen ozbrojenci,“ podotkl Karas s tím, že ve městě údajně přestala fungovat mobilní síť.

Ukrajinská policie už za přispění občanských aktivistů vyčistila radnici v Mariupolu od proruských demonstrantů, kteří ji okupovali déle než týden. Operace se obešla bez obětí na životech. „Starosta je už uvnitř (radnice). A jak jsme říkali již dříve: jinak smýšlejícím nabízíme dialog a debatu, teroristům tvrdou odpověď až zničení,“ zdůraznil ministr vnitra Arsenij Avakov. Národní garda také převzala kontrolu nad televizním a rozhlasovým vysílačem v centru Luhanska, kde proruští vzbouřenci okupují některé veřejné budovy. Podle Karase vládní jednotky „osvobodily od separatistů“ i malé město Svatohorsk.

K ozbrojenému střetu došlo v noci u Doněcku. „V noci se odehrál útok na vojenskou jednotku s cílem zmocnit se zbraní. Skupina útočníků čítala okolo 70 lidí v čele s ruským vojákem (zachyceným na mnoha fotografiích ve Slavjansku - s plnovousem),“ napsal Avakov na Facebooku. Ukrajinské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že v noci asi stovka útočníků napadla vojenskou jednotku v Artemivsku, střílela z automatických zbraní, granátometů a také házela ruční tříštivé granáty. Při odrážení útoku byl jeden z vojáků raněn, jeho život ale není v ohrožení. Posádka zůstala pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil.

Města, ve kterých probíhají protiteroristické operace
Zdroj: ČT24

Rusko už pohrozilo kvůli protiteroristické operaci Kyjevu intervencí. Použití armády proti lidu označil Putin za „vážný zločin“. Lavrov zase apeloval na Spojené státy, aby použily svůj vliv a přesvědčily Kyjev, že musí splnit své závazky z nedávné ženevské dohody o pokojném urovnání ukrajinské krize. První krok k urovnání musí podle Lavrova podniknout Kyjev.

Z nedodržování ženevské dohody přitom americký prezident Barack Obama obvinil naopak Moskvu. Rusko prý zneužívá svého vlivu na východoukrajinské radikály k tlaku na Kyjev. „Vidíme další ozbrojence, kteří zabírají správní budovy. Obtěžují místní, kteří s nimi nesouhlasí, a narušují region. A Rusko nedělá nic, aby jim v tom zabránilo,“ prohlásil Obama.

Dmitrij Gorbunov, ukrajinský ministr obrany

„Ruská armáda je bezesporu silná, má moderní vybavení a její vojáci mají zkušenosti z Čečenska a Jižní Osetie. Ukrajinská armáda ale působí na svém území. A v tom má velkou strategickou výhodu.“

Zadržovaný reportér Vice News je opět na svobodě

Proruští radikálové propustili svého amerického zajatce Simona Ostrovského, kterého zadržovali na východě Ukrajiny. Zatím není jasné, proč názor změnili. „Vice News s potěšením potvrzuje, že náš kolega a přítel Simon Ostrovsky byl bezpečně propuštěn a je v dobrém zdravotním stavu,“ uvádí se v krátkém sdělení serveru. Ostrovsky má americký pas a je rovněž izraelským občanem. Z východu Ukrajiny poslal několik reportáží, poslední z nich v neděli. Později už se neozval. Proti zájmům ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny se Ostrovsky provinil prý tím, že dodával informace pravicovým radikálům, dodal vůdce slavjanských separatistů.

Americký novinář Simon Ostrovsky vedle proruského radikála
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Separatisté z Doněcké oblasti mezitím oznámili, že hodlají bojkotovat prezidentské volby, které se konají v květnu. Místo nich chtějí uspořádat referendum o „státní samostatnosti“. Uskutečnit se má nejpozději 11. května. Souběžně s Doněckou ho možná uspořádá i sousední Luhanská oblast.

Vydáno pod