Na Ukrajině jsme svědky skryté mediální války, míní ředitel Kyiv Post

Praha - Rétorika mezi Kremlem a Ukrajinou výrazně přiostřila. Moskva otevřeně hrozí Kyjevu intervencí, pokud budou napadeny její zájmy. Podle ministra zahraničí Lavrova znamená útok na ruského občana to samé, co útok na Rusko. Kyjev ukončil velikonoční příměří a chystá se znovu zasáhnout proti radikálům na východě Ukrajiny. Spojené státy mezitím posilují obranu Polska a Pobaltí. Rusko na svém území nedaleko ukrajinských hranic taky cvičí. Situace je zatím nejnapjatější od anexe Krymu. V Událostech, komentářích hovořil o ruských výhrůžkách a útocích na některé politiky a novináře výkonný ředitel Kyiv Post Jakub Parusinski.

Výkonný ředitel Kyiv Post Jakub Parusinski hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Zvláštní zpravodaj ČT Miroslav Karas nezaznamenal během středy ve Slavjansku, Doněcku a Kramatorsku žádný pohyb proruských radikálů nebo příslušníků ruské armády a policie. Může to být podle něj klid před bouří. Necelých dvacet kilometrů od Slavjansku by se podle zatím nepotvrzených informací mohli začít formovat ukrajinští vojáci k chystané akci proti separatistům.

Takové manévry jsou hrozbou pro domácí i zahraniční zpravodajce. „Chování separatistů v regionech pro nás novináře neříká nic dobrého,“ ví Parusinski. A jak moc zatím ovlivňují média veřejné mínění na Ukrajině? "Zvenku to možná tak nevypadá, ale termín maskirovka to vystihuje. Jde o skrytou válku mezi Ukrajinou a Ruskem. Média zde od začátku hrají naprosto zásadní roli," řekl.

Skrytá agrese

Úlohu médií vzhledem k veřejnému mínění popsal Parusinski jasně: "Je to skrytá agrese se skrytými vojáky, která právě probíhá, a jde jednoznačně o mediální válku. Taková je realita. Cílem je samozřejmě veřejné mínění ovládat. Zvěsti, že v Kyjevě se upalují Rusové a NATO je na hranicích, se šíří mezi místními a jsou často hlavním zdrojem informací. Mají na veřejné mínění mnohem větší vliv. Od lidí slyšíte 'Oni nám to řekli'," uvedl Parusinski.

Kvůli zkresleným informacím dostaly stopku čtyři ruské kanály na ukrajinském území. „Máme zde ozbrojený konflikt mezi dvěma zeměmi. Platí v něm omezený režim pravidel. Zákaz ruských stanic nemusí na východě Ukrajiny platit. Žádnou informaci v podstatě nelze jednoznačně zajistit. Ukrajinské instituce jsou ale velmi oslabeny,“ vrátil se k zákazu čtyř ruských médií na Ukrajině pro šíření propagandy.

Parusinski osvětlil i aktuální stav „mediálního trhu“: „Na Ukrajině asi 90 % médií ovládá poměrně malá skupinka lidí, kterým se říká oligarchové. To neznamená, že neexistují nezávislé stanice. Fungují organizace, kterým se daří ohlašovat zprávy nezávislým způsobem. Jsou hlavně on-line a soutěží spolu v konkurenčním prostředí, jejich vlastníci na sebe navzájem hází špínu, takže je tam transparentnost, která z toho plyne. Není to jako v Rusku, kde je shora jasně nařízeno jak o něčem mluvit. Ale ano, média jsou na Ukrajině ovládána byznysem,“ uznal na závěr.