Hamižný kardinál chce žít v desetkrát větším bytě, než má papež

Řím - Devětasedmdesátiletý italský kardinál Tarcisio Bertone donedávna patřil k vlivným postavám katolické církve. Z řadového kněze se vypracoval až na státního tajemníka Vatikánu. Koncem loňského léta ho ale papež František zbavil funkce. Za Bertoneho éry církev čelila sérii skandálů kolem odhalení sexuálního zneužívání dětí kněžími či úniku důvěrných dokumentů o korupci a mocenském boji v centrální správě Vatikánu. Nyní vzbudil pozornost bytem, do něhož se po odchodu z funkce hodlá nastěhovat.

Bertone chce žít v paláci o 700 metrech čtverečních (zdroj: ČT24)

Podle papeže Františka by měla být církev skromná, pokorná a chudá. Sám se ale zblízka mohl přesvědčit o tom, že realita je často jiná. Hned vedle jeho skromného bytu nyní vzniká velkorysá rezidence kardinála Bertoneho, donedávna druhého muže církve. „Bývalý vatikánský státní tajemník Tarcisio Bertone vyklidí svůj služební byt v Apoštolském paláci, protože opustil svůj post, a přesune se do nového v paláci San Carlo, který je vedle Domu Svaté Marty, kde papež František bydlí v dvoupokojovém bytě o rozloze šedesát metrů,“ konstatovala italská novinářka Nina Fabriziová.

Do nového by se Bertone měl nastěhovat za několik týdnů. Spolu s ním tam budou bydlet také tři jeptišky. Rozlehlý příbytek vznikne spojením dvou bytů. Jeho součástí bude i stometrová střešní terasa. „Celkem jde o 700 metrů čtverečních. Tato výjimečná rozloha je ve velkém protikladu s prostorem, ve kterém žije papež František, který si svůj příbytek samozřejmě nevybral náhodou, ale jako příklad střízlivosti,“ poznamenala Fabriziová.

Bertone nevzbudil pozornost poprvé. Patřil mezi favority na nástupce předchozího papeže Benedikta, ale uškodila mu podezření z korupce. Sám se přitom považuje za oběť „udavačů a zmijí“ v nitru církve. Silnými slovy počastoval i spisovatele Dana Browna. Jeho knihu Šifra mistra Leonarda označil za ostudnou a plnou lží. Nyní ale údajně sám čelí hněvu hlavy katolické církve. „Papež je zjevně naštvaný, protože sám chce jít příkladem. Můžete ho následovat, nebo ne, ale neměli byste být marnotratní či si žít nad poměry,“ míní Fabriziová.

Tarcisio Bertone
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Bertone je dalším vysokým představitelem církve, který v poslední době vzbudil nevoli zálibou v luxusu. V březnu například rezignoval německý biskup Franz-Peter Terbartz-van Elst kvůli rekonstrukci diecézního sídla za 30 milionů eur. U lidí se setkal jen s malým pochopením - podobně jako nyní Bertone. „Myslím, že papež má absolutní pravdu. Kardinál by se měl přestěhovat na jiné místo, mnohem menší, a přemýšlet o bohu, ne o penězích,“ podotkla americká turistka Marina Rothmanová.

Sám Bertone se zatím k aféře s bydlením nevyjádřil. I tak ale ukázal, že snaha papeže Františka o návrat církve ke skromnějším kořenům nebude vůbec snadná.

Vydáno pod