Na pobřeží Austrálie objeveny možné trosky zmizelého letounu

Canberra - Moře vyplavilo na pobřeží Austrálie předměty, které policie zkoumá jako možné trosky ztraceného malajsijského letadla. Stroj zmizel před více než sedmi týdny při cestě do Pekingu. Na palubě bylo 239 cestujících.

Vyšetřovatelé zkoumají možné předměty ze ztraceného letounu (zdroj: ČT24)

Australská policie zajistila předměty asi 10 kilometrů východně od města Augusta ve státě Západní Austrálie. Blíže nespecifikované objekty teď podrobně zkoumají vyšetřovatelé. Podle jednoho z nich se jedná o kovovou desku s nýty.

Boeing 777 s 239 lidmi na palubě se ztratil 8. března cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Následně byla spuštěna nejrozsáhlejší pátrací a záchranná operace v letecké historii. Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že stroj z neznámých důvodů změnil kurz, stočil se na jih, zmizel z radarů a zřítil se do Indického oceánu.

Vyšetřování se stále soustřeďuje rovněž na jednotlivé členy posádky a cestující. Jestli letadlo přiměl k obratu někdo z nich, ale zůstává záhadou.

Vyšetřovatelé zjistili, že jeden z pilotů se nedlouho předtím, než stroj zmizel z radaru, pokoušel komusi dovolat ze svého mobilního telefonu. Pokus o spojení zachytil jeden z pozemních vysílačů u města Penang, v jehož blízkosti se stroj v té chvíli nacházel. Hovor se ale nepodařilo spojit, jelikož letadlo zřejmě zmizelo z dosahu vysílače.

Malajsijská vláda už posvětila vytvoření mezinárodního týmu, který by měl vyšetřit zmizení boeingu. „Hlavním úkolem vyšetřovacího týmu je vyhodnotit, vyšetřit a stanovit skutečnou příčinu neštěstí tak, aby bylo možné předejít podobným neštěstím v budoucnosti,“ prohlásil malajsijský ministr dopravy Hishammuddin Hussein. Dodal, že vláda jedná s malajsijskou státní ropnou firmou Petronas a dalšími společnostmi ohledně rozšíření podmořských pátracích operací. Po troskách stroje denně pátrá na hladině Indického oceánu západně od australských břehů asi dvacítka lodí a letadel.

Pátrání ponorky brzy skončí

Robotická ponorka Bluefin 21 už prozkoumala více než 80 % z vytyčené zóny o rozloze 310 kilometrů čtverečních. Prověřit má oblasti mořského dna v místech, odkud pocházejí předpokládané signály z černých skříněk. 

Žádné stopy po letadle ale ponorka nenašla. Mezinárodní týmy proto začaly opět spekulovat o zdánlivě nemožné variantě, že letoun někde přistál. „Dovedu si to představit, protože o této variantě se spekulovalo už na začátku vyšetřování. Podstata této teorie spočívá v tom, že letadlo záměrně přistálo na nějakém opuštěném ostrově, kde kdysi bývala nějaká vojenská základna – to znamená, že dráha je tam v jakž takž použitelném stavu. Nebo mohlo letadlo přistát v úplně jiné zemi,“ prohlásil kapitán Boeingu 737 Ladislav Keller. 

Kapitán Boeingu 737: Letadlo někde mohlo i přistát (zdroj: ČT24)

Kapitán upozornil, že se letadlo pohybovalo v oblasti, kde nebylo monitorováno sekundárními radary. „Satelity to sice jde, ale ty snímají velmi malý prostor,“ poznamenal kapitán s tím, že pokud se letadlo dostane mimo dosah primárních radarů, stane se prakticky neviditelným.

Vydáno pod