Lukašenko proti federalizaci Ukrajiny: Někdo by si chtěl část ukousnout

Minsk – Bělorusko chce, aby Ukrajina zůstala jednotná. Běloruský prezident to uvedl při příležitosti poselství parlamentu. Alexandr Lukašenko se tak překvapivě vzepřel Moskvě, které by se nejvíc zamlouvala federalizace Ukrajiny. „V Kyjevě mě na tanku nikdy neuvidíte, přijedu na traktoru s pluhem, abych vám pomohl zasít,“ vzkázal.

Úřadujícího ukrajinského prezidenta a šéfa parlamentu Oleksandra Turčynova v jedné osobě vnímá Lukašenko jako „spořádaného, čestného a věřícího člověka, který vždy vyvolává pozitivní emoce“. Je to prý ukrajinský nacionalista, ale „na tom není absolutně nic špatného“.

Lukašenko se během ukrajinsko-ruského konfliktu stavěl na stranu Ruska, i když opakovaně trval na nutnosti politického řešení při zachování celistvosti Ukrajiny. Varoval zejména před federalizací země. „Velmi dobře chápete, k čemu by to vedlo. Pokud Ukrajinci zemi rozdělí na východ a západ, zítra leckdo může dostat chuť si od této federace ukousnout,“ řekl ve zjevné narážce na politiku Moskvy.

Moskvu náš postoj nepotěší, uvědomuje si Lukašenko

„Našim bratrům Rusům se takové stanovisko nebude líbit,“ připustil prezident podle agentury BelTA. „Byl bych ale darebák, kdybych neříkal to, co si myslím, a místo toho podporoval stanovisko některých Rusů, kteří o federalizaci stojí,“ konstatoval Lukašenko.

Ukrajina se podle něj nikdy spolupráci s Běloruskem a Ruskem nevyhne. „Nemůžeme nespolupracovat,“ konstatoval běloruský vůdce. I za současné situace je prý patrná „ohromná snaha“ Ukrajiny spolupracovat s Ruskem, a to i prostřednictvím Běloruska. „Tak proč vyostřovat situaci a vyvolávat chaos. Jsem kategoricky proti, ať se to někomu líbí, nebo ne. Ukrajina musí zůstat jednotná a celistvá, ten národ si to zaslouží,“ uzavřel Lukašenko.