Konec příběhu Carter i písně Hurricane

Toronto - Ve věku 76 let zemřel americký boxer Rubin „Hurricane“ Carter, který seděl 19 let za vraždu, kterou nespáchal. Posléze se pak stal mezinárodním symbolem rasové nespravedlnosti. Jeho příběh je veřejností znám nejen ze soudní síně, ale i z filmového plátna, z několika knih, a dokonce i díky písničkáři Bobu Dylanovi.

Příběh Cartera "Hurricana" je u konce (zdroj: ČT24)

Talentovaný boxer střední váhy, který si v ringu vydobyl přezdívku Hurikán, se stal slavným hlavně kvůli odsouzení za trojnásobnou vraždu v roce 1967 a znovu v roce 1976. Ve vězení strávil 19 let, v roce 1985 byl propuštěn, když soud konstatoval nedostatek důkazů proti obviněnému. 

Případ se týkal zastřelení tří bělochů dvěma černochy v baru ve městě Paterson v New Jersey v roce 1966. Cartera spolu s jeho přítelem Johnem Artisem odsoudila kompletně bělošská porota převážně na základě svědectví dvou mužů, kteří později svá svědectví stáhli. 

  • Rubin „Hurricane“ Carter: "Když jsem byl ve vězení, jediné, po čem jsem toužil, bylo přežít. Nedíval jsem se do budoucna. Myslel jsem na tady a teď, protože to bylo nejdůležitější."

Carter měl tehdy na svém kontě 27 vítězství, včetně 19 knockoutů, a pouze jednu prohru. V roce 1963 zastavil soupeře Emila Griffithe hned v prvním kole. Sen o zisku titulu světového šampiona Carterovi zhatilo obvinění z vraždy. 

Carterův příběh byl veřejnosti známý i díky několika knihám, včetně Carterovy autobiografie, a také díky písničkáři Bobu Dylanovi, který o boxerovi v 70. letech napsal píseň Hurricane. O Carterovo propuštění se zasazoval například slavný boxer Muhammad Ali. V roce 1999 natočil režisér Norman Jewison o Carterovi životopisný film Hurikán v ringu s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. 

Vydáno pod