Lavrov o násilí ve Slavjansku: Kyjev radikály zkrotit nechce

Slavjansk - Napětí na východní Ukrajině znovu zesílilo po včerejším útoku na separatisty u Slavjansku. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Kyjev vážně porušuje dohodu z Ženevy, protože nechce zakročit proti radikálům. Incident ve Slavjansku označil za zločin. Podle vzbouřenců za ním stojí členové Pravého sektoru, ten ale incident považuje za provokaci Moskvy. Nyní je situace na východě Ukrajiny podle dostupných informací poklidná. Mezitím dnes do Kyjeva přiletěl viceprezident USA Joe Biden, aby ukrajinské představitele podpořil a nabídl jim pomoc.

Podle Lavrova Kyjev porušuje dohodu z Ženevy (zdroj: ČT24)

Do izolace nás nedostanete, varuje Lavrov Ameriku

Z porušování ženevské dohody se střídavě obviňují obě strany konfliktu. Kyjev podle Moskvy nedokáže zvládnout militanty na své straně, Kreml podle Západu zase nepřestal podporovat separatisty. "Byly učiněny kroky - především těmi, kteří se chopili - jež nejen že nesplňují, ale hrubě porušují dohodu z Ženevy," prohlásil Lavrov. Úřadující ukrajinská vláda podle něj nechce extremisty potlačit.

Šéf ruské diplomacie navíc apeloval na Washington, aby převzal odpovědnost za činy kyjevské vlády, místo aby dával Rusku ultimáta. Snaha Ruskou federaci izolovat prý Západu nevyjde.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kyjevská vláda o Velikonocích zastavila protiteroristickou operaci, která měla vyhnat rebely z okupovaných úřadů. Křehké příměří využívají pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Někteří lidé, kteří jsou na barikádách, sice slyšeli o dohodě, ale jen málokdo ví, co doopravdy obsahuje. Naší rolí je lidi informovat,“ prohlásil pozorovatel OBSE Lukas Walther.

Na východě Ukrajiny přitom stále není zažehnán scénář údajného ohrožení tamního ruskojazyčného obyvatelstva, který Kreml využil při anexi poloostrova Krym. Kolem hranic je v pohotovosti na 40 tisíc ruských vojáků a ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v televizní debatě naznačil, že jejich vyslání do sousední země není vyloučeno - doufá ale, že k tomu nebude muset dojít.

Útok ve Slavjansku: Podle Kyjeva mohl mít kriminální pozadí

Podle Moskvy zemřelo při útoku neznámých ozbrojenců u Slavjansku 5 lidí, podle Kyjeva jen tři. Ukrajinské úřady podle BBC nevylučují, že incident může mít kriminální pozadí. Na neklidném separatistickém východě prý v posledních týdnech výrazně vzrostla zločinnost. Kyjev vyslovil „znepokojení“ nad tím, že Moskva již k závěrům dospěla, když odpovědnost připsala ukrajinským radikálům. Ukrajinské úřady případ stále vyšetřují.

Sami separatisté ze Slavjansku žádají od Kremlu materiální i morální pomoc. Jejich vůdce vyzval Putina během jediného dne dvakrát k vojenskému zásahu. „Pokud nemůžete poslat mírové jednotky, pomozte nám alespoň potravinami a zbraněmi,“ prohlásil samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. Ve města navíc platí zákaz nočního vycházení.

Proruský aktivista Oleksandr z Doněcké oblasti

„Samozřejmě že vyslání ruských vojsk do Doněcku je nemožné, protože by došlo k porušení mezinárodní norem. Ale Rusko může na Ukrajinu alespoň vyvinout politický a ekonomický tlak, aby situaci stabilizovalo.“

Vjačeslav Ponomarjov
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Do Kyjeva přiletěl Biden

Ujistit úřadující ukrajinskou vládu o podpoře ze strany USA v nynějších konfliktních vztazích s Ruskem přiletěl do Kyjeva americký viceprezident Joe Biden. Biden má se členy kabinetu premiéra Arsenije Jaceňuka hovořit dva dny. Ukrajincům prý předloží nové nabídky ekonomické a energetické pomoci.

Nepochybně jim hodlá tlumočit i odhodlání prezidenta Baracka Obamy tlačit na Moskvu, aby se účinně zasadila o ukončení krize kolem Ukrajiny. Potvrdí přitom, že USA vůči Rusku zavedou další sankce, pokud diplomatické úsilí nepřinese ovoce.