Oslavy Velikonoc v Jeruzalémě a noční bohoslužba ve Vatikánu

Jeruzalém/Vatikán - Tisíce křesťanských poutníků zamířily na velikonoční svátky do Jeruzaléma. Ti pravoslavní se připojili k obřadu Svatého ohně, který se odehrál v Chrámu Božího hrobu, tedy na místě, kde podle víry odpočívalo po ukřižování Ježíšovo tělo. Po celém světě tak pokračují oslavy Velikonoc. Papež František, který se včera zúčastnil obřadu křížové cesty, zahájil ve svatopetrském chrámu ve Vatikánu velikonoční vigilii.

Velikonoce ve Svatém městě (zdroj: ČT24)

Nejdelší mše křesťanského roku potrvá do půlnoci, kdy podle víry Kristus povstal z mrtvých. Zítra čeká papeže tradiční poselství městu a světu, které pronese k poutníkům na náměstí Svatého Petra.

Velikonoce se dotýkají toho nejhlubšího v člověku

Jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Ve své podstatě jde o mystérium smrti a života. „Lidský život je pomíjivý a konečný, má svou tragickou dimenzi, velikonoční svátky ovšem říkají, že páteční smrtí vše nekončí, ale vítězí život,“ upozornil religionista Ivan Odilo Štampach s tím, že takovéto přesvědčení přináší do lidského života „zázrak“. „Pokud je člověk ochoten toto vnitřně přijmout a stát se člověkem naděje, je i svět trochu zázračnější,“ dodal v Interview ČT24. 

Věřící si na Velký pátek připomněli Kristovu smrt a Kristův pohřeb. „Velkopáteční obřady ale končí velmi zvláštně, bez jakéhokoli požehnání, všichni se v tichu rozejdou domů. Bílá sobota je pak den absolutního klidu. Ta největší liturgie začíná v noci z dneška na zítřek a nesmí začínat před západem slunce,“ vysvětlil ve Studiu 6 katolický kněz Marek Orko Vácha. 

Vánoce jsou nejkrásnějším svátkem, Velikonoce jsou naopak nejhlubším svátkem. Kdo by chtěl zažít nějakou krásnou liturgii, tak daleko hezčí než ta vánoční půlnoční mše svatá jsou obřady Bílé soboty, tvrdí kněz. „Ty začínají tak, že vně kostela se rozdělává oheň křesáním, někde díky skautským woodcraftským dovednostem i třením dřev. Pak se do tmavého kostela přináší jediné světlo – tzv. paškál – velikonoční svíce. Všichni přítomní v kostele rozsvěcují svoje svíčky a zpívá se velikonoční chvalozpěv Exultét - oslava velikonoční svíce, oslava světla nad tmou, dne nad nocí, pravdy nad lží,“ přibližuje kněz, co se děje o Velké noci.