Protiromské pogromy ve Slavjansku a údajné výhrůžky doněckým Židům

Kyjev – V ukrajinském Slavjansku ovládaném separatisty údajně začaly protiromské pogromy. S odvoláním na svědky to uvedl server Novosti Donbassa. Lidé vyzbrojení samopaly se vloupávají do obydlí Romů, bijí je a okrádají. Napadeny prý byly i ženy a děti. Server včera informoval o tom, že neznámé osoby v maskách a s ruskou vlajkou rozdávaly v minulých dnech v Doněcku antisemitské letáky. Doněcké úřady ovládané separatisty ale označily leták za padělek.

Text antisemitských letáků podle Novosti Donbassa žádá všechny doněcké Židy, aby se pod pohrůžkou vyhoštění v sídle doněcké oblastní správy zaregistrovali a složili poplatek 50 dolarů (asi tisíc korun). Registraci podle letáku podléhají všechny osoby židovské národnosti starší 16 let. Důvodem je prý skutečnost, že doněčtí Židé „podporují banderovskou juntu v Kyjevě“ a dávají najevo nepřátelský vztah k „pravoslavné Doněcké republice a jejím občanům“.

Při registraci mají podle letáku Židé podat informace o svých rodinách a majetkových poměrech. Pokud se požadavkům nepodřídí do 3. května, budou vyhoštěni a jejich majetek bude zabaven. Podle představitelů doněcké židovské obce chtějí extremisté s pomocí letáků vyprovokovat konflikt, po němž by mohli židovské organizace obvinit z násilných útoků.

Leták, který byl vylepován v blízkosti doněcké synagogy, je opatřen znakem „Doněcké lidové republiky“ vyhlášené separatisty a podpisem „lidového gubernátora“ Denise Pušilina. Ten ale označil leták za padělek a provokaci a jeho autory za „idioty“.

Útoky na Romy - jde nejméně o sedm domů

Na Romy ve Slavjansku zase prý někdo útočí. Tito útočníci přitom tvrdí, že jednají na pokyn „lidového starosty“ Vjačeslava Ponomarjova, který je vůdcem slavjanských radikálů. Server Romea.cz citoval romskou aktivistku Nataliji Varakutovou, podle níž ozbrojenci ve Slavjansku zaútočili na sedm domů, v nichž žijí Romové.

Svědci uvedli, že ozbrojenci vynášeli majetek romských občanů do nákladních aut a odváželi ho. Tyto informace potvrzují organizace hájící práva Romů a aktivisté se nyní snaží zjistit totožnost pachatelů, dodal server Novosti Donbassa.

Incidenty ve Slavjansku odsoudil už i úřadující ukrajinský premiér. „Nedovolíme rozšiřování organizace Černaja sotňa (agresivní antisemitská ruská organizace) na Ukrajině. Nedovolíme šíření nerespektování jiných náboženství anebo těch, kteří mají jinou barvu pleti. Ideologie a praxe pogromů, které jsou importovány z jedné ze sousedních zemí, nemá na Ukrajině místo,“ uvedl v prohlášení Arsenij Jaceňuk. Zároveň nařídil orgánům činným v trestním řízení, aby vypátraly a pohnaly k odpovědnosti osoby, které na Romy útočily.