Krize vyhnala Španěly z domovů, k mání jsou celé vesnice

Madrid - Ve Španělsku se nachází zhruba 3,5 milionu prázdných domů. Země je v tomto ohledu premiantem Evropy. Krize stlačila ceny nemovitostí tak nízko, že je dnes možné koupit si za relativně málo peněz nejen dům, ale rovnou celou vesnici. Tato vidina láká hlavně lidi z bohatších částí Evropy. Nejvíc opuštěných osad je v Galicii.

Španělské vesnice "za babku" (zdroj: ČT24)

Kdysi to byla noční můra, odkud lidé utíkali za prací. Nyní je to sen pro lidi, kdo už mají práci za sebou a touží po klidném důchodu. Ve vesničce ze šestnáctého století může být nový majitel vším: starostou, ponocným, mlynářem i restauratérem. Nebo si může zřídit sádky na pstruhy, kterých je řeka plná.

Zájemců o podobné opuštěné vesnice je čím dál víc. Pocházejí především ze severu Evropy. Pro Brity, Nory, Švýcary nebo i Američany je to skvělá koupě. Třeba Lópezova realitní kancelář prodává na severu Španělska sedmdesát podobných vesnic, u kterých dohledala potomky původních majitelů a přesvědčila je k prodeji. „Lidé si to často kupují na důchod, protože život tady je mnohem levnější než v zemích jejich původu. Jiní to kupují na podnikání,“ konstatoval majitel realitní kanceláře José Ridol López.

Opuštěné španělské domy
Zdroj: ČT24

Člověk ale nemusí být cizinec ani milionář, aby si v Galicii koupil usedlost s rozsáhlým pozemkem. Enrique je obyčejný elektrikář a dosud žil v Madridu. Celý život ale věděl, že chce jednou žít na venkově. Před dvěma týdny si sen splnil. „V Madridu si za to nic nekoupíš. Za dvojnásobek možná seženeš hodně špatný byt,“ prohlásil čerstvý majitel usedlosti v Galicii.

V celém Španělsku jsou skoro tři tisíce prázdných vesnic - víc než polovina z nich v Galicii. Ceny se v přepočtu pohybují od 1,5 milionu za zanedbanou vesničku o několika domech po desítky milionů v podstatě za celé údolí.