Moskva odsoudila americké výhrůžky sankcemi

Moskva - Rusko se ostře ohradilo proti hrozbě dalších sankcí ze strany Spojených států. Washington chce sledovat, jak Moskva plní závazky ženevské dohody. Americký ministr zahraničí John Kerry kvůli tomu telefonoval svému ruskému protějšku. Ujednání odmítli respektovat proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny a vyzvali kyjevskou vládu k demisi. Se separatisty jednala i prezidentská kandidátka a bývalá premiérka Julija Tymošenková. Podle ní lze najít kompromis.

Kerry volal do Moskvy: Dodržujte dohodu z Ženevy (zdroj: ČT24)

Účastníci ženevské schůzky o Ukrajině se shodli na nezbytnosti mírového řešení nynější krize a vyzvali všechny nelegálně ozbrojené skupiny na východě země ke složení zbraní. Kerry dal prý v telefonátu se Sergejem Lavrovem jasně najevo, že příští dny budou klíčové pro realizaci podmínek dohody.

Tento telefonát je již třetí výzvou ze strany Washingtonu směrem k Moskvě v otázce ukrajinského napětí. V pátek Bílý dům zopakoval požadavek, aby Moskva využila svůj vliv na separatisty a přiměla je k opuštění obsazených budov, a znovu pohrozil tvrdšími sankcemi vůči Rusku. Jejich cílem by mohly být významné sektory ruské ekonomiky. „Věříme, že Rusko má značný vliv na činnost těch, kteří jsou zapojeni do destabilizačních aktivit na východě Ukrajiny,“ uvedla poradkyně amerického prezidenta pro národní bezpečnost Susan Riceová.

Moskva včera americké výhrůžky sankcemi odsoudila. „K Rusku se nelze chovat jako k provinilé školačce, které ukazují papír, kde je třeba zaškrtnout, jak splnila domácí úkoly. To není možné,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Kyjev nabídl separatistům amnestii a decentralizaci země

Kyjevská vláda zatím svou část dohody plní. Separatistům, kteří se vzdají, slíbila amnestii a ústavní reformu, jež má zajistit větší pravomoci samosprávám. Docílit toho chce díky decentralizaci státní správy. Kyjev plánuje reformu ještě do konce října. Na veřejné diskusi o formách decentralizace se mají podílet orgány místních samospráv, společenské organizace a podnikatelské svazy.

Koordinovat ústavní reformu má ministerstvo pro místní rozvoj. „Regionální vlády budou volit sami lidé v oblastech. Ruskému jazyku dáme speciální status a budeme ho bránit,“ podotkl prozatímní premiér Arsenij Jaceňuk.

Obléhání vládních budov v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Během Velikonoc se zastaví i protiteroristická operace. Zatím dosáhla jen minimálních úspěchů. Zahraniční odborníci tvrdí, že byla navíc zmatená a špatně koordinovaná.

Dialog jako jediná možnost řešení konfliktu

Tymošenková chce po Velikonocích v Doněcku uspořádat kulatý stůl, u kterého usednou jak zástupci separatistů, tak i lidé podporující jednotu Ukrajiny. Měli by tam rovněž být i představitelé intelektuálů, politické sféry a dalších prominentních osob jak z východu, tak ze západu země. „Věřím v tato jednání a věřím v ženevskou dohodu,“ uvedla Tymošenková s tím, že jedině prostřednictvím dialogu se budou moci závěry jednání ze Ženevy realizovat.

Vydáno pod