Napočtvrté už Dragon k ISS zamířil. Start nezhatilo ani špatné počasí

Mys Canaveral – Navzdory špatnému počasí se soukromá nákladní loď Dragon vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Bezpilotní vesmírná loď z dílny americké společnosti SpaceX odstartovala ve 21:25 SELČ z Mysu Canaveral a veze zásoby či materiál pro opravy o celkové hmotnosti 2,5 tuny. Aktuálně ji na ISS netrpělivě očekává šestičlenná posádka.

Dragona vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9. Společnost SpaceX musela její start z různých příčin třikrát odložit. Hned dvakrát zůstala raketa ve startovací věži v březnu a naposledy toto pondělí byl její strat zmařen kvůli úniku helia. Kvůli špatnému počasí hrozil další odklad i dnes, Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však nakonec start povolil. 

Část materiálu v lodi je určená pro akutní opravy, které mají astronauti na ISS naplánovány již na neděli a které by v případě dalšího odkladu byly ohroženy. Mise má kromě dopravy materiálu za úkol ověřit technologický pokrok, který soukromá firma učinila s cílem zajistit zpětné získávání odhozených součástí rakety Falcon 9.