Sobotka jednal s francouzským premiérem - jako první host z ciziny

Paříž – Jako prvního zahraničního hosta ve funkci francouzského premiéra přijal dnes Manuel Valls svého českého kolegu Bohuslava Sobotku. V duchu své čtvrteční schůzky s prezidentem Francoisem Hollandem přijel český ministerský předseda ujistit evropské partnery, že politika České republiky vůči EU se změnila a že ČR bude mít zájem podílet se na budoucnosti Unie.

Oba politici se shodli na zintenzivnění vzájemných vztahů na bázi dohody o strategickém partnerství z roku 2008; ta se naplňuje na základě akčního plánu. „Poslední akční plán, který byl podepsán, vypršel v letošním roce a já bych byl velmi rád, kdybychom ještě letos během léta byli schopni podepsat nový,“ řekl Sobotka. Plán podle něj zahrne například spolupráci mezi městy a obcemi, setkávání mladých z obou zemí nebo oblast školství, vědy a inovací.

Sobotka předsedu francouzské vlády pozval do Prahy, kam by Valls mohl zavítat ještě letos. „Když jsme zjišťovali, kdy byl naposledy oficiálně francouzský premiér v Praze, tak jsme zjistili, že to byl Lionel Jospin a bylo to v roce 1998,“ podotkl Sobotka. Dobrou příležitost k posílení vztahů obou zemí vidí i v připravovaných návštěvách prezidenta Miloše Zemana, který se v červnu zúčastní připomínky 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii a v září by měl zavítat do Paříže.

Vedle vzájemných vztahů a unijní problematiky jednali oba politici také o ekonomice a energetické bezpečnosti. Sobotka dnes svou návštěvu Francie ukončil.

Valls oficiálně převzal premiérskou funkci od Jeana-Marka Ayraulta 1. dubna. Změna nastala po porážce vládních socialistů v obecních volbách. Prezident Hollande označil výsledky voleb za jasný vzkaz od voličů, že dosavadní socialistický kabinet nezajistil dost rychlé změny. Výběrem Vallse do něj vkládá naděje na větší razanci.