Útok separatistů na kasárna v Mariupolu nepřežili tři lidé

Kyjev – Při středečním ozbrojeném střetu zemřeli v ukrajinském Mariupolu tři proruští aktivisté. Podle ministra vnitra Arsena Avakova se potyčka ve městě na jihovýchodě státu vyhrotila poté, co zhruba 300 separatistů zaútočilo na vládní jednotky. Následná „operace s cílem lokalizovat bandy útočníků“ si kromě tří životů vyžádala 13 zraněných a 67 zadržených osob. Kyjev nadále tvrdí, že aktivisté na východě země mají zpravodajskou a logistickou podporu Ruska včetně dodávek střelných zbraní. O tom chce Ukrajina přesvědčit svět i na dnešní konferenci v Ženevě.

Po potyčce v Mariupolu ještě ve středu večer hlásily místní zdroje pouze 12 zraněných. „Lidé shromáždění u brány vojenské jednotky v Mariupolu požadovali od vojáků, aby se rozdělili o zbraně, pak začali házet zápalné lahve. Vzplálo auto. V odpověď zazněly výstřely,“ vylíčil list Ukrajinska pravda.

Ministr vnitra Avakov dnes oznámil podrobnosti včetně tří obětí na životech. I on potvrdil útok tzv. Molotovovými koktejly na vojenský objekt. Až poté prý příslušníci sil ministerstva vnitra prý zahájili odvetnou palbu. Po krátkém boji policisté a národní garda dav rozehnali, útočníky lokalizovali a odzbrojili. Kromě zbraní byly podle ministra u zadržených zabaveny i komunikační prostředky a telefony ruských operátorů. Policie nyní zjišťuje totožnost zadržených.

Na východě Ukrajiny v posledních dnech dál rostlo napětí. Proruští ozbrojenci od víkendu obsazovali vládní a policejní budovy v některých východoukrajinských městech a Kyjev ohlásil „protiteroristickou“ operaci. Na vzbouřeneckých akcích se podílejí vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Připomínají tak neoznačené ruské vojáky. Podle ukrajinských médií večer v Mariupolu útočili místní dokonce pod vedením důstojníka ruské vojenské rozvědky.

Ve východoukrajinském Slavjansku a Krematorsku se navíc včera objevili ozbrojení vojáci na obrněných vozidlech, na nichž vlály ruské vlajky. Podle místních jde o ukrajinské vojáky, kteří přešli na stranu separatistů, ukrajinské ministerstvo obrany ale tvrdí, že se obrněnců s pomocí ruských agentů zmocnili proruští vzbouřenci.

Separatisté nadále požadují, aby Rusko chránilo jejich zájmy a vojensky zasáhlo na Ukrajině. To prozatím federace diplomaticky odmítala, podle NATO ale u hranic s Ukrajinou zůstává na 40 000 ruských vojáků a jejich počet se v posledních dnech nijak nemění. I k tomu by se dnes měl Putin blíže vyjádřit. Aliance v reakci na ukrajinské události hodlá rychle posílit obranu a mít více lodí a letadel na Baltu a ve východním Středomoří.