Reakce na Ukrajinu: NATO posílí ve vzduchu, na vodě i na zemi

Brusel – Okamžité posílení obrany aliančních zemí v reakci na ukrajinskou krizi dnes v Bruselu oznámil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Slíbil mimo jiné více letadel ve vzduchu, například při intenzivnějším hlídkování v Pobaltí, a lodě v Baltském moři, východním Středomoří i jinde podle potřeby. Podle Aliance se počet ruských vojáků u hranic s Ukrajinou nijak výrazně nezměnil. Dosud NATO hovořilo až o 40 tisících ozbrojených Rusů.

„Přijali jsme vojenské kroky, o nichž si myslíme, že jsou v tomto stadiu nutné k zajištění efektivní kolektivní obrany,“ poznamenal Rasmussen. Posílení obrany má podle něj demonstrovat sílu alianční solidarity. „Budeme mít více letadel ve vzduchu, více lodí na vodě a budeme více připraveni na zemi,“ prohlásil generální tajemník NATO po dnešním jednání aliančních diplomatů. NATO posílí svou připravenost i výcvik a prověří a aktualizuje své obranné plány.

Dnes dohodnutá opatření začne aliance realizovat okamžitě. Další kroky mají v případě potřeby následovat v příštích týdnech a měsících, uvedl Rasmussen. „NATO bude chránit každého spojence a bránit se proti všem hrozbám vůči naší základní bezpečnosti,“ zdůraznil s tím, že ochrana aliančních zemí je klíčovým úkolem NATO. Připomněl, že už dříve bylo rozhodnuto o posílení alianční operace při ochraně vzdušného prostoru tří pobaltských členů či o hlídkových letech strojů AWACS nad Polskem a Rumunskem.

Německo podle agentury DPA přispěje k ochraně východních členů NATO vojenskou zásobovací lodí a vysláním až šesti stíhaček Eurofighter. Loď Elbe (Labe), kterou Berlín využívá k podpoře raketových člunů, minolovek a ponorek, bude od konce května do počátku srpna v Baltském moři vést operaci na likvidaci min. Manévry jsou podle DPA sice dlouho plánované, ale ukrajinská krize jim dodala zvláštní význam. K ochraně Pobaltí původně Německo plánovalo vyslat čtyři stíhačky, nyní jich bude až deset. Němečtí piloti budou spolu s Portugalci střežit vzdušný prostor pobaltských států od září.

Rasmussen zároveň zopakoval názor aliance, že jediným řešením ukrajinské krize je politický dialog. Rusko vyzval, aby přestalo destabilizovat Ukrajinu, stáhlo své vojáky od jejích hranic a jasně se distancovalo od podpory násilných činů „dobře vyzbrojených bojůvek proruských separatistů“.

Představitelé západních zemí opakovaně vyzývají Moskvu, aby své ozbrojené síly od ukrajinských hranic stáhla. Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove ale dnes upozornil, že počet ruských vojáků v pohraničí v posledních dnech nedoznal žádných významných změn.

Podle Kyjeva se transportérů zmocnily proruské síly (zdroj: ČT24)