Inspirováno přírodou: Nová baterie pro mobil se nabije za půl minuty

Tel Aviv - Jen málokterý mobil dnes vydrží bez nabití celý den, což pro uživatele znamená pár hodin u zásuvky s přístrojem na šňůře. Izraelští vědci ale přišli s revolučním vynálezem: Jejich baterie se nabije za neuvěřitelnou půlminutu. Zatím to ale není bez háčků - nevydrží dlouho a svou velikostí připomíná spíš model z 90. let: do žádného z chytrých telefonů se zatím nevejde.

Baterie společnosti StoreDot se nabije za půl minuty (zdroj: ČT24)

Za extrarychlé nabíjení může revoluční přírodní nanomateriál. Jde o úplně novou konstrukci, kterou dosud nikdo nezkoušel v takovém měřítku. Jde v podstatě o baterii složenou z živých buněk. Nanokrystaly jsou navíc stabilní a ekologicky neškodné. „Jsou to bioorganické sloučeniny, které syntetizujeme v laboratoři. Vezmeme aminokyseliny a vytvoříme nový typ molekul, které nám umožní zlepšit výkonnost různých zařízení,“ vysvětluje Doron Myersdorf, ředitel izraelské firmy StoreDot, která baterii vyvinula.

Baterie se skládá z miniaturních, stabilních, bioorganických nanokrystalů, takzvaných nanoteček. Ty jsou vyrobeny z peptidů – řetězců aminokyselin. Vědci tyto krystaly objevili před deseti lety na univerzitě v Tel Avivu. Proces výroby baterie je poměrně jednoduchý a levný, protože se nanokrystaly samovolně skládají na základě jednoduchého biomechanismu. Jejich struktura napodobuje uspořádání v přírodě.

Díky polovodivým vlastnostem nanokrystalů má akumulátor asi pětkrát větší elektrickou kapacitu než současné baterie a vydrží několik tisíc nabíjecích cyklů. Zákazníkům by mohl v budoucnu usnadnit život, firma má ale ještě co dohánět. Kromě velikosti a objemu pokulhává i vytrvalost - bioorganická baterie zatím vydrží nanejvýš tři hodiny. Izraelští vývojáři chtějí prototyp vyladit a začít prodávat baterii do tří let. Na druhou stranu ale experti varují, že podobných revolučních slibů už tu bylo v minulosti několik.