Záplavy v Indii mají na svědomí další oběti, tři a půl milionu lidí opustilo domovy

Dillí - Indii postihly nejhorší monzunové záplavy za posledních padesát let. Vodní živel si na severovýchodě území vyžádal další životy. Na seznam mrtvých se dostalo i dvacet vesničanů, se kterými se potopil přeplněný člun. Celkový počet obětí povodní přesáhl 70. Vláda do nejvíc postiženého státu Bihár poslala armádu s vrtulníky a slíbila pomoc v hodnotě přes 200 milionů dolarů. Celkově si v Indii, Nepálu a Bangladéši letošní monzuny vyžádaly už přes tisíc obětí.

Indický stát Bihár je pod vodou. Monzunové záplavy a sesuvy půdy připravily o střechu nad hlavou už tři a půl milionu lidí a déšť neustává. Při evakuaci sice pomáhá armáda, příroda je ale mocnější. Situaci zhoršila řeka Kosi, která v Nepálu protrhla přehradu, změnila svůj tok a v Biháru zaplavila rozsáhlé oblasti.   

Stovky tisíc lidí jsou bez pitné vody nebo jídla. Další zůstávají odříznutí od pomoci a k dispozici mají jen rýži, kterou není jak uvařit. Severozápad Indie se potýká s nejhoršími povodněmi za posledních 50 let. Na některých místech jsou až tři metry vody.

„Záplavy jsou všude kolem. Hledáme nějaké vyvýšené místo. Lidé tady umírají. Půjdeme někam, kde není voda,“ komentuje situaci Sandžaj Kumar, jeden z postižených. Podobný osud potkal na tři a půl milionu Indů, kteří už v obavách z vody opustili své domovy. Další tisíce před záplavami utíkají.

Obě komory parlamentu v Biháru se odhodlaly k symbolickému kroku: „Bylo rozhodnuto, že všichni členové zakonodárného shromáždění a zákonodárné rady se vzdají svých měsíčních platů a poskytnou je na pomoc postiženým,“ vysvětluje předseda vlády státu Bihár Nitiš Kumar.

To ale stačit nebude. Do záchranných operací se už zapojila indická vláda a poslala do oblasti armádu. Dále oznámila, že na pomoc Biháru vyčlenila 228 milionů amerických dolarů, v přepočtu skoro čtyři miliardy korun. Premiér záplavy označil za národní pohromu. Odhady mluví o 50 tisících lidí, kterým voda úplně zničila domovy. Záchranné operace ztěžují zničené přístupové cesty. V akci je 600 vojenských člunů. Není elektřina ani pitná voda, záplavy zničily silnice i železniční trati. Monzunové deště navíc mají trvat ještě několik týdnů. V provizorních uprchlických táborech hrozí rozšíření infekčních nemocí.

Vydáno pod