Obama prý přiznal NSA právo využívat chybu krvácení srdce

Washington – Americká administrativa neodporuje tomu, aby její tajná služba NSA zamlčela bezpečnostní chyby na internetu a využila je ve svůj prospěch. S odvoláním na dva vysoce postavené vládní zdroje to tvrdí americký deník The New York Times. Celou debatu vyvolalo odhalení bezpečnostní mezery nazývané Krvácení srdce, jejímž prostřednictvím se měla NSA dva roky dostávat k datům uživatelů internetu.

Podle včerejších informací americká vládní rozvědka využívala chybu krvácejícího srdce (Heartbleed Bug) téměř dva roky. Prostřednictvím vážného nedostatku často využívané šifrovací knihovny OpenSSL byla schopna dostat k chráněným datům včetně soukromých hesel uživatelů internetu. Existenci „srdeční chyby“ se ale měla rozhodnout utajit, neboť jejím prostřednictvím hodlala monitorovat potenciální hrozby pro bezpečnost USA či osoby spjaté s terorismem (více zde).

Podle zdrojů, které nyní cituje list The New York Times, na to měla NSA de facto nárok, protože podle Obamova údajného rozhodnutí smí užívat bezpečnostních chyb internetu v široce pojatých výjimečných případech, týkajících se „jasných potřeb národní bezpečnosti nebo prosazování zákona“. Oficiálně ovšem Bílý dům a zpravodajské služby popírají informace médií, že by Krvácející srdce NSA dlouhodobě využívala; prezidentův úřad potom v pátek popřel, že by o vůbec chybě věděl.

Bezpečnostní chyba Heartbleed Bug je jednou z nejzávažnějších v dějinách internetu. Pokud o ní NSA věděla a nic proti ní nepodnikla, vystavila miliony uživatelů internetu možným útokům kybernetických zločinců. „Je to políček do tváře tvrzení tajné služby o tom, že jí jde v první řadě o bezpečnost. Lidé zabývající se počítačovou bezpečností je za to budou chtít roztrhat,“ komentoval praktiku někdejší IT specialista americké armády Jason Healey. 

NSA se stala terčem kritiky už loni, kdy díky odhalením jejího bývalého technika Edwarda Snowdena vyšla najevo fakta o tajných programech sledujících telefonickou komunikaci milionů lidí v USA i ve světě.