Kyjev zasahuje na východě. Nejméně dva mrtví

Kyjev - Nejméně dva mrtvé si zatím vyžádala operace, kterou dnes zahájily ukrajinské speciální jednotky proti separatistům ve Slavjansku na východě Ukrajiny. Proruští aktivisté tam od soboty okupují úřední budovy, včetně místních sídel policie a ukrajinské tajné služby SBU, a také se zmocnili zbraní. Aktivisté obsadili úřední budovy v dalších dvou městech. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen pokládá vývoj, kdy se na východě Ukrajiny opět objevili muži v uniformách bez označení a se specializovanými ruskými zbraněmi, za velmi závažný.

Dnes ráno zahájily ukrajinské speciální jednotky útok proti ozbrojeným separatistům ve Slavjansku na východě Ukrajiny. Operace si si už zřejmě vyžádala oběti, úspěšná však zřejmě zatím nebyla. Na straně vládních sil zatím padl důstojník SBU a dalších pět utrpělo zranění, opačná strana má údajně jednoho padlého a dva zraněné. „Slavjansk. Mrtví a zranění (jsou) na obou stranách. Na naší straně - důstojník SBU. Je zraněn vedoucí protiteroristického centra SBU a ještě další čtyři (lidé). Na straně separatistů - nezjištěný počet,“ uvedl ve stručné informaci ukrajinský ministra vnitra Arsen Avakov podle agentury Unian. Separatisté podle něj používají civilisty jako živý štít a pořádkové síly se nyní přeskupují.

Muž zabitý při přestřelce ve Slavjansku
Zdroj: Vladimir Kolodchenko/ČTK

Ze samého Slavjanska přicházejí protichůdné zprávy. Podle zprávy ukrajinské odbočky agentury Interfax je prý už větší část města osvobozena od ozbrojenců. Naopak podle ruských médií se přestřelky omezily jen na dvě kontrolní stanoviště u výpadovek, ale v centru města, chráněném barikádami, panuje prý relativní klid. Starostka však z města utekla.

Avakov ráno ohlásil začátek „protiteroristické operace“ a později doporučil všem civilistům ve Slavjansku, aby v zájmu vlastního bezpečí nevycházeli ze svých bytů a nepřibližovali se k oknům. „Předejte všem civilistům, ať odejdou z centra města, nevycházejí z bytů a nepřibližují se k oknům. Separatisté začali střílet po speciální jednotce bez vyjednávání,“ citovala agentura Unian ministrovo vyjádření.

Proruští aktivisté obsadili policejní stanici v Kramatorsku
Zdroj: Maxim Dondyuk/ČTK

Proruští aktivisté ve městě od soboty okupují úřední budovy, včetně místních sídel policie a ukrajinské tajné služby SBU, a také se zmocnili zbraní. Podobné akce byly zaznamenány také v dalších východoukrajinských městech. Deset lidí utrpělo zranění při potyčkách mezi proruskými demonstranty a jejich odpůrci v Charkově. Separatisté podle místních médi dnes obsadili radnici v půlmilionovém přístavním městě Mariupol u Azovského moře. Ve městě Jenakijeve s asi 90 000 obyvateli ozbrojenci ještě v noci ovládli sídla prokuratury a policie a také radnici, nad kterou vztyčili ruský prapor a vlajku takzvané Doněcké republiky. Záběry na internetu ukazují vojensky vypadající skupiny maskovaných mužů v uniformách s ručními zbraněmi.

Šéf NATO: Na východě Ukrajiny jsou neoznačení vojáci jako na Krymu

Rasmussen v dnešním prohlášení připomněl, že přesně stejně byli vybaveni ruští vojáci při předchozím nelegálním zabrání Krymu. „Vyzývám Rusko, aby uklidnilo krizi a stáhlo velké množství svých vojáků, včetně speciálních jednotek, z oblasti okolo ukrajinských hranic,“ uvedl Rasmussen. Další ruské vojenské zasahování pod jakoukoliv záminkou podle něj jen prohloubí ruskou mezinárodní izolaci.

Vývojem a stupňováním napětí v oblasti je prý „extrémně znepokojen“. „Sledujeme sehranou násilnou kampaň proruských separatistů s cílem destabilizovat Ukrajinu jako suverénní stát“, uvedl generální tajemník NATO.

Ukrajinský ministr obrany Arsen Avakov z útoků obvinil Rusko a uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly na ně reagují. Před tím ale Ukrajinu varoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle kterého by použití síly narušilo úsilí o diplomatické řešení krize.

Kerry pohrozil Rusku dalšími následky

Americký ministr zahraničí John Kerry si v sobotu opět telefonoval se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a pohrozil Rusku dalšími následky, jestliže neučiní kroky ke zmírnění napětí na východní Ukrajině a nestáhne vojáky od hranic.

Kerry v sobotu opět hovořil s šéfem ruské diplomacie Lavrovem. Podle nejmenovaného diplomata vyjádřil americký ministr během telefonátu „silné znepokojení, že dnešní útoky ozbrojených militantů na východní Ukrajině byly předem naplánované a synchronizované a podobné předchozím útokům na východní Ukrajině a na Krymu.“

  • „Militanti byli vybaveni specializovanými ruskými zbraněmi a stejnými uniformami, které měly ruské jednotky, jež napadly Krym. Ministr dal jasně najevo, že jestliže Rusko neučiní kroky ke zmírnění napětí na východní Ukrajině a nepřesune své vojáky od ukrajinských hranic, čekají ho další následky,“ dodal, jaké by tyto následky mohly být, však již neupřesnil.

USA jsou připraveny zavést další sankce

USA jsou připraveny zpřísnit sankce proti Rusku, pokud budou pokračovat nejnovější akce na Ukrajině. Prohlásila to dnes americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. „Viděli jsme, že sankce mohou zabírat, a jestli budou pokračovat akce jako ty, jaké jsme viděli v posledních několika dnech, uvidíte zpřísnění těchto sankcí,“ uvedla Powerová, podle níž nejnovější události na Ukrajině nesou „vypovídající signály zapojení Moskvy“. 

Americký viceprezident Joe Biden navštíví 22. dubna Ukrajinu, kde se setká s vládními představiteli i zástupci občanské společnosti. Cílem jeho cesty je podpořit jednotnou demokratickou Ukrajinu, uvedl ve svém prohlášení Bílý dům. Jak Bílý dům dodal, Biden nabídne Ukrajincům svou pomoc i v jejich úsilí o ústavní reformu, decentralizaci, boj proti korupci a pořádání svobodných a spravedlivých prezidentských voleb 25. května.

„Viceprezident bude diskutovat o nejnovějším vývoji na východní Ukrajině, kde proruští separatisté, zřejmě s podporou Moskvy, pokračují v předem naplánované kampani plné podněcování a sabotáže, která má za cíl destabilizovat ukrajinský stát,“ sdělil Bílý dům k Bidenově cestě.

Joe Biden
Zdroj: ČTK/PAP/Radek Pietruszka

Vicepremiér bude nejvyšším americkým představitelem, který Ukrajinu oficiálně navštíví od začátku krize v této zemi. Na začátku března do Kyjeva přicestoval ministr zahraničí John Kerry, který místním představitelům vyjádřil podporu poté, co se Moskva zmocnila Krymského poloostrova.

EU vybídla Rusko, aby vyjádřilo podporu jednotné Ukrajině

Ministryně zahraničí Evropské unie dnes vyjádřila vážné znepokojení nad situací na východě Ukrajiny, Rusko vyzvala, aby vyslovilo podporu jednotě a územní celistvosti Ukrajiny. „Opakuji silnou podporu Evropské unie jednotě, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a vyzývám Rusko, aby tak učinilo též,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová v dnešním prohlášení. Moskvu zároveň vybídla, aby stáhla jednotky z hranice s Ukrajinou a ukončila všechny další kroky zaměřené na destabilizaci země.  

Britské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že nejnovější okupace vládních budov ozbrojenými skupinami ve městech na východě Ukrajiny jsou další eskalací již tak nebezpečné situace. Domněnky o spoluvině Moskvy jsou prý nevyhnutelné, pokud se Moskva od nejnovějších nezákonných akcí nedistancuje.

Kyjev musí řešit i otázku zemního plynu - Gazprom zrušil slevy a novou cenu skoro 500 dolarů za tisíc krychlových metrů považuje Ukrajina za nadsazenou. Přestala proto za surovinu platit. Rusko naopak požaduje vyrovnání dluhu dvou miliard dolarů a hrozí přerušením dodávek.