Signály černých skříněk ztraceného letadla slábnou

Perth - Signály vysílané černými skříňkami ztraceného malajsijského letadla velmi rychle slábnou. Pátrací týmy, které v jižní části Indického oceánu hledají stroj společnosti Malaysia Airlines zmizelý přesně před pěti týdny, stráví v oblasti zřejmě ještě dlouhou dobu. Prohlásil to australský premiér Tony Abbot. Malajsijský tisk dnes přinesl informaci, že jeden z pilotů se neúspěšně pokoušel volat ze svého telefonu krátce předtím, než stroj zmizel z radaru.

Navzdory tomu, že pátrací týmy jsou přesvědčeny, že díky dříve zachyceným signálům znají přibližnou polohu skříněk, nepodařilo se dnes dosáhnout významnějšího pokroku v hledání trosek letadla. Naděje na opětovné zachycení signálů z dvojice černých skříněk letu MH370 přitom podle Abbota velmi rychle slábne, neboť jejich bateriím každou chvíli dojde energie. „Je sice vysoce pravděpodobné, že vysílání, které jsme zachytili, pochází z černé skříňky letu MH370, nikdo by však neměl podceňovat obtížnosti práce, která je stále před námi,“ prohlásil australský premiér.

Baterie ve skříňkách mají za normálních okolností výdrž 30 dní, pravděpodobnost toho, že jsou stále funkční, se tak každou hodinou výrazně zmenšuje. Jejich případné objevení by mohlo rozluštit záhadu tragédie letadla. Jedna ze skříněk obsahuje záznam hlasové komunikace v pilotní kabině, druhá zapisuje letové údaje.

Pátrající lodě se dnes znovu snaží co nejvíce zúžit rozlehlé území ležící přes 2 000 kilometrů jihozápadně od australského přístavu Perth, aby co nejvíce usnadnily práci podvodnímu stroji bez posádky, který by se do práce měl dát v nejbližších dnech.

  • Boeing 777 s 239 lidmi na palubě se ztratil 8. března cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, což podle agentury Reuters vyvolalo nejrozsáhlejší pátrací a záchrannou operaci v letecké historii. Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že stroj z neznámých důvodů změnil kurz, stočil se na jih, zmizel z radarů a zřítil se do Indického oceánu.

Vyšetřování se stále soustřeďuje rovněž na jednotlivé členy posádky a cestující. Zda však letadlo přiměl k obratu někdo z nich, zůstává stále záhadou. Podle malajsijského listu New Straits Times vyšetřovatelé zjistili, že jeden z pilotů se nedlouho předtím, než stroj zmizel z radaru, pokoušel komusi dovolat ze svého mobilního telefonu. Pokus o spojení zachytil jeden z pozemních vysílačů u města Penang, v jehož blízkosti se stroj v té chvíli nacházel. Hovor se však podle listu nepodařilo spojit, neboť letadlo zřejmě zmizelo z dosahu vysílače.

Vydáno pod