Netanjahu nařídil přerušení veškerých kontaktů s Palestinci

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes nařídil přerušení kontaktů na vysoké úrovni s Palestinci. Má se týkat všech témat kromě bezpečnostních otázek. Ze zákazu byla vyčleněna jen hlavní mírová vyjednávačka Cipi Livniová.

Nejnovější nařízení je podle jednoho z vládních představitelů další součástí izraelské odpovědi na fakt, že „Palestinci hrubě porušili své závazky v rámci mírových rozhovorů“. Netanjahu tím naráží na palestinskou žádost o připojení k 15 mezinárodním organizacím a smlouvám.

Americký ministr zahraničí John Kerry nicméně v úterý naznačil, že za zablokováním rozhovorů stojí Izrael a jeho rozhodnutí z 1. dubna o výstavbě 700 nových domovů pro židovské osadníky na okupovaném západním břehu Jordánu. „Izrael nepropustil vězně v den, kdy se tak mělo stát, uběhl další den a další a pak oznámili výstavbu 700 bytů v Jeruzalémě,“ uvedl Kerry v americkém Senátu. Židovský stát 29. března nepropustil poslední skupinu ze 104 palestinských vězňů, což se mělo uskutečnit v rámci mírových rozhovorů.

Kerryho mluvčí se poté snažila jeho tvrzení mírnit s tím, že šéf diplomacie již několikrát jasně zdůraznil, že „kroky, které ničemu nepomohly, učinily obě strany“.

Americký ministr zahraničí přiměl Izraelce a Palestince k obnovení mírových rozhovorů loni v červenci. Podle ministrova plánu se měla do konce letošního dubna dojednat rámcová dohoda o bodech dalších rozhovorů, jejichž smyslem je uzavřít smlouvu o budoucí Palestině. Tato dílčí dohoda je ale v nedohlednu a obě strany se začaly obviňovat z neplnění předchozích slibů.

Zpravodaj ČT Szántó: Kerry dal najevo frustraci z pozastavení rozhovorů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod