Vzácné sochy z uzavřené země k vidění ve městě mrakodrapů

New York – Vzácné artefakty z Barmy se vůbec poprvé objeví za hranicemi země. Sochy s náboženskými motivy vystaví newyorské Metropolitní muzeum umění, budou součástí exhibice s názvem Ztracená království. Ta představí hinduistické a budhistické umění v Jihovýchodní Asii v počátcích našeho letopočtu.

Ještě před několika lety byla jakákoli spolupráce newyorského muzea s protiamerickým vojenským režimem utopií. Teď ledy tají, Barma se otevírá světu a je mu ochotná ukázat i svoji bohatou historii. „Jsme velmi vděční ministerstvu kultury a vládě, které se kladně postavily k naší žádosti o zapůjčení některých významných exponátů. Tyto objekty patří ke kultuře Pju a něco takového ukazujeme vůbec poprvé,“ komentoval kurátor výstavy John Guy. 

Stát Pju existoval v počátcích prvního tisíciletí v centrální Barmě. Na tehdejší dobu pokročilá kultura používala mince, keramiku a stavěla velká města opevněná hradbami. Za pozůstatky už není třeba absolvovat náročný výlet do nitra Asie, budou k vidění přímo v New Yorku.

Vzácné artefakty z Barmy se vůbec poprvé objeví za hranicemi země (zdroj: ČT24)

„Máme tu i sochu ze čtvrtého století. Svědčí o praktikování hinduismu a budhismu současně. Obě náboženství existovala spolu v harmonické shodě,“ popisuje kurátor. Další skulptury pocházejí z šestého až osmého století a vypovídají o tom, jak budhismus postupně získával převahu. Ostatně dnes je v Barmě dominantním náboženstvím. 

„Tato výstava má značné ambice, máme 160 prací, většinu jsme zapůjčili přímo ze zemí původu. Některé z nich byly restaurovány už více než před sto lety. Způsob jejich prezentace pak umožní porozumět jihovýchodní Asii té doby,“ doplnil kurátor. Návštěvníci uvidí i exponáty z Thajska, Vietnamu, Kambodži i Malajsie. Výstava Ztracená království začne 14. dubna a potrvá do 27. června.