Bush i Abbás doufají, že palestinský stát vznikne do roka

Ramalláh (západní břeh Jordánu) - Americký prezident George Bush dnes prohlásil, že věří v podepsání mírové smlouvy mezi Palestinci a Izraelci a následný vznik palestinského státu do konce svého volebního období, které mu vyprší za rok. Bush to uvedl na tiskové konferenci po historické schůzce s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Ramalláhu na západním břehu Jordánu.

Také Abbás vyjádřil naději na uzavření smlouvy s Izraelem do konce roku a ocenil Bushův zájem o vznik palestinského státu. Pozorovatelé se však obávají, že převést Bushovu vizi o brzkém míru v Izraeli do reality bude komplikované, především kvůli radikálům z hnutí Hamas, kteří ovládají pásmo Gazy a odmítají současné mírové rozhovory zprostředkované Spojenými státy.

„Věřím, že s vhodnou pomocí palestinský stát vznikne,“ řekl novinářům Bush, který zároveň Palestince ujistil o své připravenosti pomoci oběma stranám. Ovšem za podmínky, že Abbás a izraelský premiér Ehud Olmert „dají hlavy dohromady a učiní obtížná rozhodnutí“.

Kritici Bushova angažování na Blízkém východě ovšem tvrdí, že Bush během předchozích sedmi let v prezidentském úřadu nevyvinul dostatečnou snahu o urovnání 60 let trvajícího konfliktu. Proto pochybují, že se mu nyní podaří dát věci během 12 měsíců do pořádku.

Řešení palestinsko-izraelské krize navíc podstatně komplikuje fakt, že izraelská vláda sice souhlasí s vedením mírových rozhovorů, ale dohodu podmiňuje zastavením násilí ze strany Hamasu v pásmu Gazy, které nynější palestinské vedení neovládá. A prezident Bush dnes přes veškeré ujišťování o nadějích na brzkou mírovou dohodu byl nucen připustit, že neví, jestli bude Abbásova vláda schopna vyřešit bezpečnostní situaci v Gaze do konce roku.

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček ve Studiu ČT24 uvedl, že byl stanoven velmi krátký čas pro záležitosti, které se nepodařilo vyřešit desítky let od zahájení izraelské okupace západního břehu Jordánu a pásma Gazy. Dodal, že překážky jsou přitom nejen na straně Palestiny, ale i Izraele. Dvě strany zastoupené ve vládě Ehuda Olmerta hrozí odchodem z vlády v okamžiku, kdy izraelský premiér začne jednat s Palestinci o těchto vážných otázkách.

Prezident Abbás dnes také apeloval na Bushe, aby přiměl Izrael ke zmírnění restriktivních bezpečnostních opatření na okupovaném západním břehu, která podle Palestinců mrzačí jejich společnost a zabraňují rozvoji palestinské ekonomiky. Palestinská samospráva chce také po Bushovi, aby přiměl Izrael k zastavení výstavby osad v Předjordánsku.

Bush v této souvislosti podpořil Abbáse, když dodal, že Izrael musí zajistit, aby palestinský stát tvořilo souvislé a nepřerušované území, které nebudou narušovat židovské osady a bezpečnostní blokády.

Palestinské teritorium je nyní navíc rozděleno na Předjordánsko a pásmo Gazy, které mají různé vedení. „Švýcarský sýr nebude fungovat,“ řekl Bush k otázce narýsování palestinsko-izraelských hranic.

Americký prezident také vyzval Izrael, aby nebránil operacím a modernizaci palestinských bezpečnostních složek na západním břehu, a naopak je v jejich činnosti podpořil. Palestinská samospráva totiž viní Izrael z toho, že přes přítomnost a efektivní působení palestinských policistů podniká v Předjordánsku vlastní razie.

Bush a Abbás spolu jednali v sídle palestinského prezidenta a vlády - komplexu Mukata, v němž bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat prožil poslední roky života, izolován od světa izraelskými tanky a vojáky. Bush však podle agentur porušil běžný diplomatický protokol, když se při svém pohybu po Mukatě nezastavil u Arafatova hrobu.

Proti první Bushově návštěvě v Ramalláhu ve funkci prezidenta dnes protestovaly asi dvě stovky Palestinců, které bezpečnostní síly rozehnaly za pomoci slzného plynu a obušků. Reportérka BBC v Ramalláhu informovala, že stejně jako mnoho Izraelců jsou i Palestinci skeptičtí vůči konkrétním výsledkům Bushovy návštěvy. Podle ní je však ani skepse nezbavuje zoufalé touhy po vlastním státě a naděje, že se k němu jednou dopracují.

Po jednání s Abbásem odletěl Bush ve vrtulníku do Betléma, kde se údajně narodila centrální postava křesťanství - Ježíš Kristus, o němž se věřící americký prezident jednou vyjádřil jako o svém „oblíbeném filozofovi“.

  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/42/4145.jpg
  • Mahmúd Abbás na brífinku v Ramalláhu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/42/4148.jpg