Loď pátrající po zmizelém letadle zachytila signál

Peking – Čínská loď, která se spolu s plavidly dalších států podílí na hledání zmizelého malajsijského letadla, zachytila signál. Má frekvenci 37,5 kilohertzů, což je standardní frekvence, na níž vysílají signály černé skříňky. Nicméně dosud nebylo potvrzeno, zda zachycený signál opravdu souvisí s hledaným spojem. Podle agentury Nová Čína jedno z čínských letadel v prohledávané oblasti zaznamenalo několik bílých plovoucích předmětů.

Z minulých zpráv je známo, že detektorem schopným zachytit signály z černých skříněk z velké hloubky je vybaveno australské plavidlo Ocean Shield. Odborníci oslovení stanicí CNN nevyloučili, že čínské pátrací plavidlo je vybaveno sonarem schopným určité signály zachytit také. Nicméně postup Číňanů je udivil – jako členové mezinárodního pátracího týmu prý neměli informaci zveřejnit předtím, než informovali své kolegy a než se podařilo s jistotou určit, jaký signál byl vlastně zachycen.

Podobně jako Číňané i Australané ale podle agentury Reuters řekli, že musejí ještě ověřit, zda zaznamenaný impulz souvisí se strojem z letu MH370.

„Signál, který vysílá černá skříňka, je specifický. Podvodní majáky, kterými jsou vybaveny pátrací lodě, pracují na kmitočtech 37,5 kilohertzů. Vzhledem k tomu, že těch zařízení, která by to mohla vysílat, není v oceánu moc, dá se předpokládat, že skutečně zachytili černou skříňku,“ uvedl ve vysílání ČT24 letecký inženýr Jiří Hlinka.

Ilustrační foto
Zdroj: Jason Reed/ČTK/AP

Letadlo společnosti Malaysia Airlines se odmlčelo 8. března. Zatím se po něm nenašly žádné trosky, ale podařilo se přibližně vypočítat předpokládanou dráhu jeho letu. Odchýlilo se od původní trasy z Kuala Lumpuru do Pekingu a zamířilo na západ a pak na jih. Vyšetřovatelé varují, že pokud se nepodaří najít černé skříňky, záhada nemusí být nikdy objasněna.

Černé skříňky jsou vybaveny bateriemi, které vysílají signál zhruba 30 dní, takže lhůta pro zachycení jejich vysílání se krátí. 

Na palubě stroje bylo 239 lidí, mezi nimi přes 150 Číňanů. Malajsie dnes slíbila, že se nevzdá snahy najít zmizelé letadlo, a oznámila podrobnosti o mezinárodním vyšetřovacím týmu, který má co nejrychleji prozkoumat okolnosti letu. Skupinu povede nezávislý vyšetřovatel, který má být brzy jmenován. Ve skupině mají být odborníci z Austrálie, Číny, Spojených států, Británie a Francie.