Čína popírá masakr demonstrantů v Mao-mingu

Peking - Čínské úřady dnes popřely zprávy o krvavém potlačení nedělní demonstrace proti výstavbě chemické továrny ve městě Mao-ming na jihu země. Podle zvěstí šířících se na internetu čínští policisté v neděli usmrtili 15 lidí a více než 300 dalších utrpělo zranění. Úřady tvrdí, že 18 demonstrantů bylo zadrženo pro rušení veřejného pořádku a pouze dva lidé byli zraněni.

Do ulic Mao-mingu vyšly v neděli demonstrovat stovky nespokojenců, kteří nesouhlasí s výstavbou chemičky, jež by měla produkovat paraxylen používaný kupříkladu při výrobě plastových láhví. Odpůrci továrny se obávají především dopadů na životní prostředí. Původně poklidný protest se podle svědků změnil v násilí, když na místo přijely policejní posily a začaly rozhánět demonstranty slzným plynem.

Počátkem tohoto týdne se na čínských sociálních sítích objevily fotografie, na nichž bylo vidět demonstranty ležící v kalužích krve na zemi, sanitky odvážející zraněné a vyrovnané řady příslušníků polovojenských jednotek. Snímky, které nemohly být ověřeny z nezávislých zdrojů, vyvolaly na čínském webu vlnu rozhořčení. Úřady je nechaly rychle vymazat, část jich prý nepocházela z nedělní demonstrace.

V úterý se demonstrace v menší míře rozšířily i do nedalekého města Kuang-čou, které je metropolí provincie Kuang-tung.