Afghánci volí prezidenta. Na výběr mají ořezávátko, bochník nebo papouška

Kábul – Padák, notebook, rychlovarná konvice nebo ořezávátko. Afghánci jdou tuto sobotu volit a ti negramotní se můžou na volebních seznamech orientovat podle symbolů u jmen jednotlivých kandidátů.

Umístění symbolu vedle jména a fotografie nabídla Nezávislá volební komise, která je zodpovědná za průběh voleb, každému z kandidátů. Na výběr byly nejrůznější značky: od rychlovarné konvice, přes modlitební kobereček, kancelářskou židli, lva, motýla, bochník chleba, kalkulačku až po žebřík nebo papouška. Výjimkou nebyly ani takové zvláštnosti jako třeba plachetnice, což je v zemi bez přístupu k moři poněkud bizarní. Kandidáti pak symboly používali během celé kampaně, především na volebních plakátech.

Kromě Afghánistánu používají symboly u jmen kandidátů například Pákistán, Egypt, Bangladéš nebo Indie. Ve snaze zaujmout voliče si uchazeči o funkce nejčastěji volí mrkev, šachovnici a housle.

Jeden z favorizovaných nástupců současného prezidenta Hámida Karzaje, bývalý ministr zahraničí Zalmáj Rasúl, zvolil jako symbol rádio. „Vybrali jsme si ho proto, že každá afghánská rodina má aspoň jedno doma a je klíčovým zdrojem informací na vesnici,“ vysvětlil kandidátův mluvčí. „Ukazujeme, že věříme v demokracii, svobodu tisku a médií,“ dodal.

Další favorit, bývalý ministr financí Ašraf Ghání, si ponechal symbol z předchozích neúspěšných voleb - svatou knihu islámu Korán. To může v převážně muslimské zemi přinést určité body navíc.

Nejkontroverznější z uchazečů o prezidentský úřad, bývalý islamistický kmenový válečník Abdar Rasúl Sajjáf, kterého pojily vazby i s Usámou bin Ládinem, si vybral uklidňující olejovou lampu.

  • Kromě prezidentských voleb, v nichž o úřad hlavy státu bojuje osm kandidátů, budou 5. dubna v Afghánistánu také volby do provinčních rad. Oboje volby se budou konat teprve potřetí od pádu vlády hnutí Taliban v roce 2001.

Mnohem větší představivost si vyžádalo hledání symbolů pro tisíce uchazečů o místa v 34 provinčních radách. Na rozdíl od prezidentských kandidátů, kteří mohli volební komisi svůj symbol sami navrhnout, museli si provinční kandidáti vybrat z pěti nabízených, řekl mluvčí komise Núr Muhammad Núr. Jejich jména na volebních lístcích tak budou označena různými předměty z každodenního života Afghánců: žebříkem, obálkou, satelitní anténou nebo hřebenem.

Z druhého kola prezidentských voleb naplánovaného na 28. května pravděpodobně vzejde muž, který zemi převezme v době rostoucího násilí ze strany Talibanu i příprav na odchod mezinárodních jednotek ISAF. Ty plánují ukončit bojovou misi na konci tohoto roku.

Vydáno pod