Ruští vojáci se pomalu stahují od hranic s Ukrajinou

Kyjev – Rusko v minulých dvou dnech výrazně snížilo stavy svých jednotek na hranicích s Ukrajinou. Oznámil to dnes kyjevský list Ukrajinska pravdas odvoláním na armádní zdroje. V současné době je podle nich v pohraničních oblastech zhruba 10 000 ruských vojáků. Údaje z minulého týdne přitom hovořily o dvojnásobku až trojnásobku. Západ opatrně mluví o mírném uvolnění napětí. Ruský prezident ale naléhá na změny v ukrajinské ústavě. Uvedl to v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Merklovou. Úřadující ukrajinský prezident Turčynov ale návrhy Ruska na federalizaci odmítl. Ukrajina je podle něj unitární stát a předpoklady pro takové uspořádání nemá.

Informace o rozmístění ruských vojáků při ukrajinských hranicích se výrazně liší a nelze je hodnověrně ověřit. Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij minulý čtvrtek prohlásil, že Rusko už stáhlo k hranicím s Ukrajinou na 100 000 vojáků. Podle západních expertů je ale tento údaj výrazně nadsazený. Spojené státy odhadují stav ruských vojsk na 20 000, západoevropské bezpečnostní agentury uváděly počátkem minulého týdne 30 000.

Rusko začalo soustřeďovat své jednotky při ukrajinských hranicích souběžně se záborem Krymského poloostrova. Ruští vojáci a neoznačení příslušníci ruských speciálních jednotek jsou rozmístěni hlavně při hranicích s Charkovskou, Doněckou a Luhanskou oblastí osídlenými silnou ruskojazyčnou menšinou. Jejich přítomnost na dostřel od ukrajinské hranice zdůvodňuje Moskva obavou z protiruských nacionalistických nálad na Ukrajině.

Putin jednal s Merkelovou o Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle ukrajinských vojenských zdrojů se pravděpodobnost ruské invaze na východě Ukrajiny snižuje. „Už druhý den je patrný odchod vojáků, jejich počet v pohraničních oblastech nepřevyšuje 10 tisíc,“ řekl šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk. Neznamená to ale podle něj, že „Ukrajinci se mohou sbalit a jít domů“.

Tymčukovu informaci potvrdil mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Olexij Dmytračkivskyj. Důvodem podle něj může být pouhá obměna jednotek, pohyby vojsk ale mohou souviset i s rusko-americkým vyjednáváním o uvolnění v rusko-ukrajinských vztazích. O řešení konfliktní situace v neděli v Paříži hovořili ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Černomořská flotila
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Moskva vypověděla dohody o flotile a Sevastopolu

Dolní komora ruského parlamentu jednohlasně podpořila vypovězení čtyř rusko-ukrajinských dohod o černomořské flotile a pronájmu sevastopolské základny na Krymu. Pro příslušný návrh zákona, předložený prezidentem Vladimirem Putinem, hlasovalo 443 poslanců, nikdo nebyl proti.

Zákon „přerušuje platnost“ rusko-ukrajinských smluv z let 1997 a 2010 o rozdělení černomořské flotily, o postavení a podmínkách pobytu černomořské flotily na území Ukrajiny, o platbách spjatých s rozdělením a pobytem flotily a o prodloužení pronájmu sevastopolské základny.

Předloha vysvětluje vypovězení smluv s Ukrajinou tím, že Krym byl přijat do Ruské federace. Odvolává se rovněž na vídeňskou konvenci o mezinárodních dohodách, podle které prý Rusko mělo právo stávající smlouvy vypovědět.