Babiše se zastal šéf frakce EP: Kritika za střet zájmu je nepodložená

Brusel/Praha – Ministr financí Andrej Babiš získal ve sporu o možný střet zájmu v souvislosti s vlastněním koncernu Agrofert dalšího spojence. Postavil se za něj šéf europarlamentní frakce liberálů a demokratů Guy Verhofstadt. Reagoval tak na kritiku své kolegyně z rozpočtového výboru Ingeborg Grässleové, podle které může současné Babišovo postavení snížit důvěru europarlamentu v českou vládu. Podle Verhofstadta jde o politicky pokřivené a nepodložené výroky. Právě jeho frakce by přitom v Evropském parlamentu s hnutím ANO mohla spolupracovat. Sám Babiš tvrdí, že ukončil v Agrofertu veškerou aktivní činnost a je pouze majitelem.

Vše viditelně započala minulý týden členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Při pracovní návštěvě Prahy Babišovi doporučila, aby se jako ministr vzdal svých firem. Do Česka přijela s kolegy prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU. Sám Babiš ale střet zájmů odmítl s tím, že je majitelem akcií, nikoli podnikatelem.

Verhofstadt v prohlášení uvedl, že snaha Babišovy strany prosadit změnu v oblasti finanční kontroly a v přístupu k boji se zneužíváním evropských fondů je zásadní a volebními preferencemi ANO jasně potvrzená. „Je odpovědností všech evropských politiků hledat spolu s občany řešení, místo toho, aby se šmahem šířila politicky zkreslená a nepodložená obvinění,“ uvádí šéf parlamentních liberálů, aniž by Grässleovou jmenoval.

Andrej Babiš
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Jeho „dvojakost“ přitom vadí i vládnímu nadřízenému, premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Babiš by si podle Sobotky měl vybrat, zda chce pracovat pro stát, nebo byznys. V opačném případě prý podlamuje důvěru celé vlády. „Je strašně důležité, aby nová vláda nebyla vystavena jakémukoliv podezření, které se týká střetu zájmů. A na tom mi velmi jako premiérovi záleží,“ tvrdil premiér.

Šéf hnutí ANO už dle svých slov nepodniká. V Agrofertu je „pouze“ majitelem a firmu prodávat nehodlá. „Pokud to panu premiérovi vadí, tak nechť mě odvolá, anebo nechť si najde lepšího koaličního partnera,“ nechal se slyšet Babiš. Řekl, že neví, o co premiérovi jde, protože on „maká“ pro stát. Zároveň si lehce rýpnul do Sobotky s tím, že by si měl udělat jasno ve významu slova podnikání.

Andrej Babiš pro ČT: „Já postupuju podle zákona o střetu zájmu. Samozřejmě, že tam ten potenciál je, ale to ještě neznamená, že ho zneužiju. Voliči, kteří mě volili, tak věděli, že mám Agrofert, že zaměstnávám 35 tisíc lidí, platím tady daně a já jsem šel do politiky, protože tady působí politici, kteří plýtvají a podléhají korupci. To byl ten motiv… Tady i někteří ostatní ministři nebo členové správní rady VZP asi mají střet zájmu, ale já narozdíl od nich nejsem na státu závislý.“

Lídr ANO pro evropské volby Pavel Telička počátkem března po setkání s Verhofstadtem v Praze prohlásil, že ANO hodlá s evropskými liberály a demokraty v Evropském parlamentu spolupracovat. ANO tam nyní své zástupce nemá, při volbách v roce 2009 ještě neexistovalo. Konečné rozhodnutí o tom, k jaké frakci se případně evropští poslanci ANO připojí, chce hnutí učinit až těsně před květnovými volbami nebo po jejich skončení.