Turecko přitvrdilo - televize bez licence a zablokovaný YouTube

Ankara - Turecko zablokovalo přístup na YouTube. Stalo se to poté, co na internet unikl záznam tureckých úředníků, kteří řeší situaci v Sýrii. Už dříve turecká vláda udělala totéž s Twitterem. Premiér Recep Tayyip Erdogan obvinil sociální sítě z šíření dezinformací a právě Twitter byl podle něj jedním z původců loňských krvavých protestů v Istanbulu. Turecké úřady zároveň odebraly celostátní licenci televizní stanici Kanaltürk, která je známá svou kritikou premiéra. Stanice může nyní vysílat jen regionálně. Podle agentury Reuters by úřady mohly přistoupit k zablokování dalších serverů, pokud by se na nich mohl objevovat obsah „ohrožující národní bezpečnost“.

Nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání se při odebrání licence odvolávala na rozhodnutí soudu z roku 2010, uvedl Fatih Karaca z mediální společnosti, která televizi provozuje. Podle něj jde ale o rozhodnutí, které je politicky motivované. Televize totiž bývala často spojována s velkým Erdoganovým protivníkem, umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije ve Spojených státech.

Tureckou vládou otřásl v uplynulých měsících obrovský korupční skandál. Erdogan ale vždy trval na tom, že celý případ je rozsáhlým spiknutím proti jeho kabinetu a hlavně proti němu samotnému. A stojí za ním právě jeho rival Fethullah Gülen, jehož stoupenci měli vždy blízko k policii a justici.

Turecká vláda stupňuje blokádu internetu (zdroj: ČT24)

V Turecku se blíží volby, Erdoganovi jde o kariéru

Twitter je tak trnem v oku turecké vládě a vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nejen kvůli tomu, že síť využívá opozice k organizování protivládních protestů. Kabinetu rovněž vadí, že na síti byly zveřejněny odposlechy usvědčující z korupce osoby blízké vládě. Erdoganovi jde o hodně. V neděli se totiž v Turecku uskuteční obecní volby, které chce AKP vyhrát. Erdogan se již dříve nechal slyšet, že pokud se tak nestane, odejde z politiky.

Na internetu se už dříve objevila nahrávka, v níž údajně Erdogan radí synovi, jak ukrýt nashromážděné miliony. Nyní se na YouTube objevilo video, na kterém šéf tureckých tajných služeb hovoří s ministrem zahraničí a velitelem armády o případné vojenské intervenci v sousední Sýrii. Erdogan odsoudil únik nahrávky jako „opovrženíhodný“. „Je to ohavný, zbabělý a nemorální čin,“ dodal Erdogan během předvolební kampaně v Diyarbakiru na jihovýchodě země.

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Kvůli zrušení zákazu Twitteru se obrátily na soud desítky právníků, opozičních stran i novinářů s tím, že jde o nelegální a neústavní krok. A soud jim dal včera zapravdu. Podle agentury Reuters dostal telekomunikační úřad 30 dní na to, aby buď obnovil twitterové spojení, nebo se odvolal.

Západ je kroky turecké vlády silně znepokojen

Erdoganovo rozhodnutí zablokovat Twitter pobouřilo americké i unijní představitele. Štefan Füle, eurokomisař pro rozšíření, prohlásil, že ho krok Ankary „vážně znepokojil“. Zablokování sítě odsoudil i úřad německé kancléřky Angely Merkelové. Bílý dům vydal prohlášení, podle něhož je omezení sociální sítě nejen nebezpečné pro demokracii, ale i pro dodržování všeobecných lidských práv, která „USA hájí na celém světě“.

Ostře dnes reagovala na opatření proti YouTube eurokomisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová, podle níž jde o „další zoufalý a deprimující krok v Turecku“. „Vyjadřuji svou podporu všem příznivcům skutečné svobody a demokracie,“ řekla. „My v Evropě stojíme při otevřeném internetu a svobodě projevu na něm,“ dodala. 

Podle agentury AP ale YouTube navzdory ohlášenému opatření v Turecku dál fungoval.