Japonec čekal rekordních 46 let na smrt. Je nevinný

Tokio - Soud v Japonsku rozhodl o propuštění vězně, který čekal 46 let na popravu. Podle Guinessovy knihy rekordů strávil v cele smrti nejvíc času v dějinách vězeňství. Analýza DNA nyní ukázala, že je pravděpodobně odsouzený neprávem. Osmasedmdesátiletý Iwao Hakamada byl zatčen v roce 1966 a obviněn z vraždy majitele firmy, ve které pracoval, jeho manželky a dvou dětí. O dva roky později dostal trest smrti.

Hakamadu odsoudili k trestu smrti pověšením. Po desítkách let ale soud v prefektuře Šizuoka došel k závěru, že vyšetřovatelé důkazy zfalšovali. Současně s osvobozujícím verdiktem soud nařídil nové vyšetřování případu.

Celkem strávil někdejší profesionální boxer ve vězení 48 let, zatčen byl v roce 1966. Trest smrti byl vynesen o dva roky později. V roce 1980 pak japonský nejvyšší soud verdikt potvrdil. Hakamada byl odsouzen za vraždu majitele firmy, kde byl zaměstnán, jeho manželky a dvou dětí. Jejich dům pak podle obžaloby zapálil.

Kauza vrhá stín na kvality japonské justice, která už je řadu let pod palbou kritiky. Na 99 procent všech případů, které se dostanou před soud, končí v Japonsku odsouzením. Hakamadův případ zřejmě posílí odpůrce trestů smrti, kteří jsou ale v Japonsku v menšině. Podle ministerstva spravedlnosti nyní čeká v celách na smrt 129 odsouzenců. Kromě Spojených států je Japonsko jedinou vyspělou zemí, kde nebyl trest smrti zrušen.

Iwao Hakamada čekal 46 let na popravu (zdroj: ČT24)

Podobně odstrašující případy se odehrály i v Americe

Je to jen pár týdnů, co osvobodil soud v Louisianě Afroameričana neprávem odsouzeného za vraždu. V cele smrti čekal muž 26 let. O jeho vině rozhodla bělošská porota.

V roce 1988 byl Ford odsouzen za vraždu klenotníka Isadora Rozemana, pro kterého občas pracoval. Soud nedávno na základě nových informací dospěl k závěru, že odsouzený byl v době vraždy jinde a neměl s ní nic společného. To Ford tvrdil od začátku. Jeho právníci se domnívají, že proces byl „kompromitován nezkušeným právním zástupcem a protiústavním mařením důkazů, včetně informací od informátora“. Za půlku života strávenou ve vězení dostane odškodné.

Glenn Ford
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Ford není ve Spojených státech zdaleka prvním nespravedlivě odsouzeným. Před čtyřmi lety byl propuštěn James Bain. Za únos a znásilnění, které nespáchal, strávil za mřížemi 35 let. Devatenáct let za loupežnou vraždu si zase odpykal Kenny Waters. Důkazy o jeho nevině objevila jeho sestra a donutila policii případ znovu otevřít. „Nikdy nezapomenu na ten pocit, kdy se mnou vyšel ze dveří na vzduch a sedli jsme si do taxi. To bylo… nedokážu ten pocit ani vysvětlit,“ uvedla.

Na podobné příběhy teď ukazuje dokumentární cyklus americké stanice CNN. Dlouhodobě na nich pracuje i skupina The Innocence Project. Její právníci vyhráli díky zpětným testům DNA přes 300 případů. Bain a Waters byli mezi nimi.