Členové Obamovy ochranky se v Nizozemsku opili jak Dánové

Washington/Amsterodam – Nadměrné popíjení přijde draho tři členy ochranky amerického prezidenta Baracka Obamy. Před jeho pondělním příletem do Nizozemska se v sobotu večer opíjeli v Amsterodamu a jednoho z nich pak nalezl personál hotelu Huis ter Duin v bezvědomí na chodbě. Muži byli z disciplinárních důvodů odesláni domů a před vyšetřením případu mají nucenou dovolenou.

Hotel o incidentu informoval americké velvyslanectví, které to sdělilo činitelům Secret Service, včetně její ředitelky Julie Piersonové. Ta Obamu doprovází na jeho nynější šestidenní cestě po Evropě a do Saúdské Arábie. Podle listu Washington Post šlo o tři členy týmu CAT, který brání prezidenta v případě, že se jeho automobilová kolona stane terčem útoku. Musí to být skvělí střelci a mimořádně fyzicky disponovaní lidé.

Incident se odehrál i přes snahy o zpřísnění disciplíny členů ochranky a je dalším případem nevhodného chování členů této elitní služby. Nejznámější takový případ se stal předloni v dubnu v kolumbijské Cartageně, kde agenti před ekonomickým summitem pořádali bujaré večírky s najatými prostitutkami. Služba jich kvůli tomu deset vyhodila a za jejich chování se omluvila.

Obama dnes dorazil z Haagu do Bruselu, kde má na programu jednání s vrcholnými představiteli Evropské unie a se šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem. Hlavními tématy schůzky jsou hospodářská spolupráce a společný postup ve sporu s Ruskem kvůli Krymu. Napětí kvůli Ukrajině zastínilo i haagský summit o jaderné bezpečnosti.

Belgickou návštěvu Obamy provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření; okolí evropských institucí je uzavřeno pro dopravu.

Kvůli Obamovi uzavřou římské Koloseum, ohlídá jej 1 000 policistů a odstřelovači

V noci Obama zamíří do Říma. Ve čtvrtek se setká ve Vatikánu s papežem Františkem, v prezidentském paláci se svým protějškem Giorgiem Napolitanem a následně i s premiérem Matteem Renzim v renesanční budově Villa Madama v kopcích nad Římem, kde jsou obvykle přijímáni zahraniční hosté. Obama bude mít i příležitost projít si v doprovodu historika nejslavnější římskou památku Koloseum, která bude kvůli tomu pro veřejnost zcela uzavřena.

Obamovi bodyguardi mají na krku další skandál (zdroj: ČT24)

Obamu bude hlídat tisícovka policistů a odstřelovači. V italské metropoli se již několik dní pohybují desítky amerických agentů, kteří cestu připravují. Jako předvoj do Říma dorazil letoun Hercules C-130, který veze jídlo a další věci pro osobní potřebu amerického prezidenta. Italští policisté budou dohlížet nejen na jeho pobyt, ale mají za úkol hlídat i další možné cíle útočníků, například ambasády. V pohotovosti jsou i pyrotechnici se speciálně vycvičenými psy. Prezidentovu kolonu bude neustále ze vzduchu sledovat vrtulník, na všech přilehlých budovách mají stát odstřelovači.