Taliban spustil před volbami vlastní kampaň - sérii atentátů

Kábul - Necelé dva týdny před prezidentskými volbami zažil Afghánistán sérii sebevražedných útoků. Zahynuly při nich více než dvě desítky lidí. Tím nejkrvavějším byl zřejmě dnešní útok na budovu kábulské volební komise, při kterém přišlo o život nejméně deset osob, včetně dvou policistů, pracovníka volební komise a politika. Ke všem atentátům se přihlásilo islamistické hnutí Taliban.

Taliban již dříve varoval, že hodlá volby plánované na 5. dubna překazit. Podle místního policejního představitele mají extremisté za cíl zasít mezi lidmi paniku a vyvolat u nich strach před účastí v hlasování.

Dva sebevrazi se dnes vyhodili do povětří před sídlem komise na západním okraji Kábulu - jeden odpálil své auto s náloží a druhý vestu napěchovanou výbušninami. Další ozbrojenci pak vtrhli do budovy, kde bylo v té době několik desítek zaměstnanců úřadu. Taliban ve svém prohlášení uvedl, že „několik sebevražedných atentátníků napadlo významné volební středisko v srdci Kábulu“.

Přestřelka mezi útočníky a členy bezpečnostních sil v budově komise trvala přes čtyři hodiny a skončila usmrcením všech rebelů. „Pět nepřátel bylo zlikvidováno a pracovníci volební komise uvěznění v budově byli zachráněni,“ konstatoval následně náměstek ministra vnitra Ajúb Salangí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Útok se odehrál poblíž domu jednoho z kandidátů

Napadený úřad se nachází vedle domu nadějného uchazeče o prezidentské křeslo Ašrafa Ghaního, který v době atentátu nebyl doma. „Útok byl namířen proti úřadu nezávislé volební komise, který sousedí s domem Ašrafa Ghaního. Jeho dům byl také útočníky zasažen. Ghaní nebyl doma, ale jeho rodina ano,“ prohlásil politikův poradce.

Ghaní, mezinárodně uznávaný ekonom, který působil v minulosti jako zaměstnanec Světové banky a afghánský ministr financí, krátce po incidentu na Twitteru oznámil, že je na jihu Kábulu na předvolebním shromáždění, kam dorazily desítky tisíc lidí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/XINHUA/Ahmad Massoud

Podle Reuters došlo v Afghánistánu ještě k několika dalším útokům. Nejméně šest obětí mezi civilisty si například vyžádal sebevražedný atentát ve městě Kunduz, kde se konal tradiční zápas buzkaši, tedy boj jezdců na koních o tělo bezhlavého kozla.

Tři sebevražední útočníci také přepadli pobočku jedné z největších místních bank - Kabulbank - ve východoafghánské provincii Kunar. Zahynuli při tom tři členové ostrahy. Dva zaměstnanci utrpěli zranění. V jihoafghánské provincii Hílmand ozbrojenec zastřelil policistku.

Vydáno pod