Turecko na hranicích sestřelilo syrskou stíhačku

Ankara – Turecko dnes na hranicích se Sýrií sestřelilo syrské vojenské letadlo, které prý narušilo turecký vzdušný prostor. Informace syrské opozice potvrdil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, podle kterého se syrská stíhačka dostala nad turecké území. O ztrátě bojového letounu informoval i Damašek – jenže podle něj byl letoun nad syrským územím, sestřelení proto označilo za „otevřenou agresi“.

Incident se stal u hraničního přechodu Kasab, který leží na nejsevernějším výběžku syrské provincie Latákíja. „Syrské letadlo narušilo náš vzdušný prostor. Naše (letadlo) F-16 odstartovalo a tento stroj sestřelilo. Proč? Protože pokud někdo náš vzdušný prostor naruší, bude tvrdě potrestán,“ řekl Erdogan na předvolebním shromáždění na severozápadě Turecka.

Syrská strana naproti tomu tvrdí, že Turci její letadlo sestřelili ve chvíli, kdy bombardovalo protivládní rebely na vlastním území, a označila to za „otevřenou agresi“. Hořící stroj spadl na syrskou stranu hranice, pilot se prý stihl katapultovat.

Původní informace o sestřeleném letounu hovořily o tom, že jeho pád mohli mít na svědomí i syrští rebelové, kteří v oblasti intenzivně bojují se syrskými vládními jednotkami.

Damašek a Ankara se přou o sestřelené syrské letadlo (zdroj: ČT24)