Japonský premiér stojí za Židy. Navštívil muzeum Anny Frankové

Amsterodam – Nizozemské muzeum Anny Frankové se dnes dočkalo významného hosta. Na návštěvu přijel japonský premiér Šinzó Abe, aby vyjádřil nesouhlas s nedávným incidentem, při němž vandalové v tokijských knihovnách poničili stovky knih o této oběti holocaustu.

„Touto návštěvou bychom rádi potvrdili trvalé a hluboké přátelství mezi Japonskem a Židy po celém světě,“ řekl agentuře Reuters mluvčí japonského ministerstva zahraničí. Zároveň upozornil na porušování lidských práv, které postihlo právě i mladou Annu. „S výhledem na zbývající roky 21. století bych rád ujistil, že v příštích letech nebudeme svědky stejných věcí,“ řekl Abe. „A také já nesu svůj díl odpovědnosti za uskutečnění tohoto cíle,“ dodal japonský ministerský předseda.

Abeho návštěva muzea je vnímána jako významný diplomatický krok před chystaným setkáním s americkým prezidentem Barackem Obamou a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje při příležitosti summitu o jaderné bezpečnosti v Haagu.

Vandal nedávno v tokijských knihovnách poničil zhruba tři sta výtisků slavného Deníku Anny Frankové. V té souvislosti byl zadržen pravděpodobný pachatel, který se nakonec k činu přiznal. „Podezřelý je nyní ve vazbě a úřady prověřují jeho motivy, i když si nejsme jistí, jaká jeho skutečná motivace byla,“ prohlásil dnes Abe v muzeu.

Abe se do muzea podívá necelé tři měsíce poté, co zavítal do kontroverzní tokijské svatyně Jasukuni, kde je mezi 2,5 milionu válečných obětí uctíváno také čtrnáct válečných zločinců. Ministerstvo se domnívá, že v těchto činech nevidí žádný rozpor. Premiér během této návštěvy totiž prohlásil, že Japonsko již nikdy nesmí vést válku.