Statisíce Španělů protestovaly proti vládním škrtům

Madrid – Statisíce lidí z různých koutů Španělska se včera zúčastnily protestního pochodu centrem Madridu. Demonstranti chtěli projevit svůj nesouhlas s vládními úspornými opatřeními, která, jak tvrdí, narušila občanská práva v zemi. Závěr demonstrace poznamenaly střety mezi policií a mládeží. Zdravotníci ošetřili přes 90 zraněných. OECD už před časem upozornilo, že ekonomická krize zasáhla chudší vrstvy ve Španělsku silněji než kdekoli jinde v Evropě.

Vše začalo jako relativně poklidné demonstrace a takzvané „pochody za důstojnost“. Madrid naplnily už během dne desítky tisíc lidí, kteří nesouhlasí s vládními škrty v oblasti školství a zdravotnictví. „V Andalusii je největší, 36procentní nezaměstnanost. Čtyřicet procent lidí dosáhlo hranice chudoby. Více než milion lidí nemá ani základní podmínky pro život. Proto jsme tady,“ vysvětlil starosta obce Marinaleda Juan Manuel Sánchez Gordillo.

Do protestu se zapojili odboráři, státní zaměstnanci a organizace na ochranu těch, kdo přišli o své domovy, když coby nezaměstnaní nedokázali splácet hypotéky. Demonstranti v centru metropole skandovali hesla proti úsporné politice vlády a proti škrtům, které zavedla. „Moje dcera tady nemůže být, protože musela emigrovat,“ stálo na jednom z plakátů. 

Minimálně 19 lidí zatčeno

V závěru protestní akce propukly střety mezi policií a mládeží. Desítky mladých lidí v ulicích stavěly barikády, zapalovaly popelnice a rozbily okna v jedné bance, uvedl reportér AFP. Demonstranti také obklopili skupinu členů pořádkových sil a házeli na ně lahve a další předměty. Pořádkové síly proti demonstrantům zakročily obušky a gumovými projektily a nejméně 19 lidí zadržely. Jeden ze zraněných policistů se podle agentury Reuters nachází ve vážném stavu. 

Španělsko se do problémů dostalo po zhroucení tamního realitního sektoru v roce 2008. Španělská ekonomika od té doby každý rok klesala nebo stagnovala. Z více než dvouleté recese se vymanila v loňském třetím čtvrtletí. Zemi ale nadále trápí vysoká nezaměstnanost. Její míra ke konci minulého roku dosahovala 26 procent a byla druhá nejvyšší v Evropské unii po Řecku. Španělský premiér Mariano Rajoy v únoru předpověděl, že letos počet pracovních míst stoupne, a zvýšil odhad letošního růstu domácí ekonomiky na jedno procento. Opozice ale jeho slova považuje za příliš optimistická.