Sobotka: EU musí vidět situaci na Ukrajině realisticky

Brusel – Je třeba, aby Evropská unie viděla situaci na Ukrajině realistickýma očima. I když má nynější ukrajinská vláda podporu Evropy, odehrávají se tam i procesy, s nimiž nelze souhlasit. Kyjev musí provádět citlivou politiku vůči národnostním menšinám, založenou na myšlence integrace, prohlásil po summitu EU český premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka: EU musí vidět situaci na Ukrajině realistickýma očima (zdroj: ČT24)

KRIZE NA KRYMU - hlavní fakta dne:

  • Ukrajinský premiér Asrenij Jaceňuk v Bruselu podepsal s představiteli EU politickou část asociační dohody. Smlouva se týká politického dialogu, spolupráce v obranné a bezpečnostní politice či podpory reforem.
  • Kreml dokončil anexi Krymu, když prezident Vladimir Putin podepsal krymsko-ruskou smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci.
  • Lídři EU se v noci na dnešek v Bruselu dohodli na rozšíření sankcí na 12 občanů Ruska, kterým zmrazí majetek a zakáže vstup na své území.
  • Moskva zrušila slevu, kterou Kyjevu poskytovala při prodeji zemního plynu. Ukrajina musí za surovinu zpětně doplatit 11 milard dolarů.
  • Ukrajina hodlá Rusko žalovat u mezinárodních soudů za zabavený ukrajinský majetek na Krymu.

„Je velmi důležité, aby sama ukrajinská vláda svým postupem položila základy pro udržení územní integrity Ukrajiny a byla schopna čelit snahám nějakým způsobem Ukrajinu dále štěpit na národnostním principu,“ řekl na brífinku v Bruselu český ministerský předseda.

Je podle něj třeba, aby EU viděla situaci na Ukrajině realistickýma očima; byť má nynější vláda podporu Evropy, odehrávají se tam i procesy, se kterými lze souhlasit jen těžko. „Mám na mysli některé projevy pravicového extremismu nebo pravicového radikalismu,“ uvedl Sobotka. Za chybný krok nové moci v Kyjevě označil také zrušení jazykového zákona, které bylo ruskojazyčnou menšinou přijato negativně.

Negativní pozornost vzbudil i případ z tohoto týdne, kdy se poslanci za stranu Svoboda (mateřská strana premiéra Jaceňuka) natáčeli při tom, když násilnými prostředky donutili k rezignaci šéfa ukrajinské televize – za to, že odvysílal Putinův projev. „Že jsou na Ukrajině takové extrémy, víme. Když odsuzujeme to, že se někdo násilím se zmocní území, musíme odsoudit i násilí, které se děje vůči konkrétnímu člověku,“ prohlásil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. „Ten incident je zavrženíhodný.“

Šéf kabinetu českého kabinetu ale zároveň upozornil na tendenci Moskvy ovlivňovat veřejné mínění o dění na Ukrajině ve svůj prospěch. „Jsme svědky určitě propagandistické války a snahy vedení Ruska ospravedlnit jeho postup na Krymu,“ uvedl premiér Sobotka pro ČT.

Brusel a Kyjev podepsaly politickou část asociační dohody (zdroj: ČT24)

Předseda vlády rovněž připomněl, že na Ukrajině není jen ruská národnostní menšina, ale také polská nebo rumunská. Na Ukrajině žije také asi 20 000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc asi pro 40 rodin, které by se chtěly vrátit do původní vlasti. Jejich situaci v nejbližších dnech prověří zástupce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě.

Sobotka dnes za ČR podepsal spolu s dalšími lídry Evropské unie a ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem politickou část asociační dohody mezi EU a Ukrajinou. Preambule asociační dohody odkazuje na hodnoty společně sdílené EU i Ukrajinou: Na demokracii, respektování lidských práv a základních svobod a právní stát. Podle Sobotky se podpisem Ukrajina zavázala takové principy převádět do svého právního řádu.

Ruská federace poté, co se v Kyjevě chopila moci opozice, rychlým a dnes završeným postupem za použití svých vojáků odtrhla od Ukrajiny a připojila ke svému území strategický poloostrov Krym. Jako záminka přitom sloužilo údajné ohrožení ruské menšiny ze strany nové kyjevské moci, kterou promoskevská média označují za nacionalistickou až fašistickou; na Krymu se před týdnem konalo referendum, v němž přes 96 procent hlasujících podpořilo myšlenku sjednocení poloostrova s Ruskem.

Unie dnes vyzvala k dohodě na vyslání mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajinu. Pokud se to nepodaří, vyšle EU vlastní misi. Sobotka řekl, že Praha je připravena se na ní podílet; v pondělí se situací kolem Ukrajiny bude zabývat česká Bezpečnostní rada státu.

Výhrady komunistů: Kyjevská vláda nemá situaci v zemi pod kontrolou

Čeští komunisté Unii za podpis politické části asociační dohody s Ukrajinou kritizují. „Divím se, že jdou evropští politici do takového rizika s lidmi, o kterých nemůžou vědět, jestli se zachovaní jako skuteční politici. Podepisují dokument s někým, kdo naprosto neovládá situaci v zemi,“ prohlásil v Událostech, komentářích Vojtěch Filip. „Ukrajinský parlament nefunguje celý, evidentně byli někteří poslanci vytlačeni a jiní se bojí vyjít z domova. Ukrajinští komunisté nemůžou přijít do parlamentu, protože jsou pronásledování, bylo jim hrozeno usmrcením.“

Filip vyjádřil údiv také nad tím, že Brusel netlačí Kyjev do předčasných parlamentních voleb. „První, co by měla EU říct, co nejdřív vypište parlamentní volby, ať se obnoví parlamentní systém. Pokud se mají obnovit základní funkce státu, musí mít plný mandát od občanů,“ podotknul šéf českých komunistů. 

Filip: Evropa riskuje, ukrajinská vláda neovládá situaci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod