Rusko prý plánuje další invazi na Ukrajině. Ta evakuuje vojáky z Krymu

Ženeva/Kyjev - Ukrajinský velvyslanec při OSN v Ženevě řekl, že jsou náznaky, že Rusko připravuje vojenskou intervenci na jihu a východě Ukrajiny. Ruský delegát ale jeho obvinění odmítl. Ukrajinská pohraniční stráž už stahuje své příslušníky z Krymu. Vojáky evakuuje i ukrajinská armáda. A ruská celní správa posílila kontroly zboží na hranicích s Ukrajinou - prý kvůli možnému pašování zbraní.

Ukrajinci se stahují z „ruského“ Krymu

Krym už opustila asi tisícovka pohraničníků a přemístila se na sever na ukrajinskou pevninu. „Zahájili jsme postupné přemístění našich příslušníků na území Chersonské a Mykolajivské oblasti,“ prohlásil šéf ukrajinských pohraničníků Pavlo Šišolyn. V evakuaci ukrajinských vojáků rovněž pokračuje velení ukrajinské armády. Ve vnitrozemí byla zřízena stanoviště, kde budou evakuovaní vojáci dočasně pobývat. Ukrajinským posádkám na Krymu prý vyhrožují Rusové útokem a nutí ukrajinské vojáky, aby přešli na stranu okupantů.

Ukrajinský velvyslanec dnes informoval diplomaty OSN o možné přípravě ruských vojsk na další vpád na Ukrajinu. Vše se odehrálo během brífinku o situaci kolem lidských práv v zemi. „Existují náznaky, že se Rusko chystá k plnohodnotnému vojenskému zásahu na jihu a východě Ukrajiny,“ konstatoval Jurij Klymenko.

Jeho prohlášení podpořili další velvyslanci, napadl ho ale ruský diplomat. Ten v OSN četl připravené prohlášení, které mělo posloužit k ospravedlnění ruské akce na Krymu.

Libor Dvořák, komentátor, Český rozhlas Plus

„Je pravda, že ty oblasti (jihovýchod Ukrajiny) jsou hodně ruské až rusifikované, ale je to už velmi významná součást ukrajinského území – navíc území, kde se soustřeďuje hlavní průmyslový potenciál země, takže to by byl zásah mnohem hrozivější pro samotnou existenci Ukrajiny, než pokud jde o Krym. Některé analýzy už na počátku celé této akce hovořily o tom, že prezident Putin chce Ukrajinu rozdělit a oslabit. Když nemá mít pod svým vlivem celou zemi, raději ať jsou Ukrajiny dvě – jedna součástí Ruska a druhá plus minus přidruženým územím Západu. Ale nebude to ta Ukrajina, jak ji známe dnes. Dle mého názoru hrozí nebezpečí, že pod vlivem té euforie Putinovo Rusko potáhne dál.“

Rusko v minulých týdnech přesunulo do oblastí při hranicích s Ukrajinou vojenské posily. U hranic dlouhých kolem 2 000 kilometrů Moskva pořádá několik vojenských cvičení, která mají prověřit bojeschopnost ruských jednotek „v neznámém cizím terénu“.

Kyjev povolal do pohraničí posily

Kvůli manévrům sousední armády a situaci na Krymu vyslal Kyjev do pohraničí vojenské posily. „V současnosti je státní hranice hlídaná v zesílené formě. Hlídky jsou větší a častější,“ prohlásil vedoucí ukrajinských pohraničníků Igor Gyl.

Na hranicích panuje nervozita. Pohraničníci počítají se všemi scénáři - včetně ruské invaze.
Přes Charkov vede trasa z krymského Simferopolu do Moskvy. Ještě před několika týdny bylo kvůli hustotě provozu těžké ji přejít.

Dvořák z ČRo: Hrozba, že Rusko potáhne dál, tu je (zdroj: ČT24)

Na vpád vojsk z východu se připravují i obyčejní lidé

Napilno mají také tisíce dobrovolníků, kteří vstupují do nově vzniklé Národní gardy. Učitelé nebo úředníci se narychlo učí, jak bránit svou zem se zbraní v ruce. „Doufám, že nebudu muset zabít žádného ruského bratra. Ale zabiju je všechny, jestli sem vtrhnou,“ konstatoval dobrovolník Ivan Tkač.

Situaci na jihu a východě Ukrajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina, má kontrolovat několik pozorovatelských týmů, které do neklidného regionu hodlá vyslat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). O harmonogramu kontrolních misí mělo být rozhodnuto v pátek. Rusko ale podle diplomatů působících ve vídeňském sídle OBSE vyslání pozorovatelské mise pod různými záminkami blokuje.

Pozorovatelé OBSE
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Nechceme další dělení Ukrajiny, tvrdí Putin

Putin před pár dny prohlásil, že Rusko nemá zájem o další dělení Ukrajiny. Snažil se tak ujistit Západ, že Moskva po připojení Krymu nehodlá zabrat další ukrajinské území. „Nevěřte těm, kdo vás straší Ruskem a kdo vykřikují, že po Krymu budou následovat další oblasti. Nepřejeme si další dělení Ukrajiny. Nepotřebujeme to,“ řekl ruský prezident.

Putinův slavnostní projev obsahoval v úvodu historické a politické odůvodnění připojení Krymu k Rusku. O připojení k Rusku rozhodlo v nedělním referendu přes 90 procent obyvatel poloostrova. Putin už podepsal smlouvu o připojení se zástupci Krymu a text následně posvětil ústavní soud. Nyní jej musí schválit ruský parlament.

Rusové blokovali kamiony na hranicích s Ukrajinou

Rusko už posílilo celní kontroly na hranicích s Ukrajinou. Podle mluvčího celní správy FTS má Moskva informace o tom, že „přes hranice se přepravuje zakázané zboží včetně zbraní“. Jak dlouho má opatření trvat či jaké konkrétní poznatky jeho zavedení vyvolaly, FTS neoznámila.

Podle ukrajinské agentury Unian byl pro ukrajinské zboží už od středy vstup do Ruska fakticky uzavřen. Od nočních hodin ruští celníci blokovali na všech silničních přechodech bez jakéhokoli vysvětlení odbavování ukrajinských kamionů. „Auta prostě vracejí zpátky, ani je neprohlížejí,“ citovala ukrajinská agentura jednoho z přepravců. V pohraniční zóně prý panuje chaos, fronty kamionů dosahují délky několika kilometrů. I po znovuotevření hranic stála na přechodech v Charkovské oblasti fronta několika stovek kamionů.