Izraelský vzkaz Sýrii: Prolitá krev našich vojáků nezůstane bez odplaty

Jeruzalém - Izrael dnes bombardoval několik syrských vojenských cílů odplatou za úterní útok, kdy výbuch nastražené bomby na Golanských výšinách u hranic se Sýrií zranil čtyři izraelské vojáky. Na syrské straně zahynul jeden voják, sedm jich bylo zraněno. Mezi cíli izraelského ostřelování bylo velitelství syrské armády, výcvikové středisko a dělostřelecké pluky poblíž Kunajtry. Rozhodným postojem chce Izrael zabránit, aby se boje ze země zmítané občanskou válkou přelily i na jeho území.

Prolitá krev nezůstane bez odplaty, vzkazuje Sýrii Izrael (zdroj: ČT24)

Syrská armáda dnes uvedla, že izraelský nálet byl „zoufalým pokusem vyhrotit a zhoršit situaci“ a odvést pozornost od nedávných úspěchů Damašku v bojích, zejména pokud jde o dobytí města Jabrúd, které bylo poslední baštou povstalců v oblasti poblíž hranic s Libanonem. „Jestliže by se měl podobný nepřátelský čin opakovat, může to ohrozit bezpečnost a stabilitu celého regionu,“ dodala armáda ve svém prohlášení.

Na druhé straně hranic v Sýrii zuří v současnosti boje mezi vládními vojáky, kterým pomáhají i bojovníci z radikálního libanonského Hizballáhu, a syrskými povstalci, kteří požadují odstoupení prezidenta Bašára Asada. Podle střízlivých odhadů zemřelo v Sýrii od začátku povstání skoro 150 tisíc lidí. Devět milionů obyvatel vyhnala občanská válka z domovů a snahy o diplomatické řešení zatím selhávají. Násilí v Sýrii se za tři roky války již několikrát dotklo také území židovského státu, v úterý vůbec poprvé byl zraněn tak velký počet Izraelců.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý prohlásil, že armáda bude na všechny tyto útoky tvrdě reagovat. Ministr obrany Moše Jaalon pohrozil Asadovi, že bude „litovat svých činů“, jestliže bude dále škodit Izraeli. Poslanec Šaul Mofaz řekl, že na „syrské straně hranice nastala nová situace a že pro Izrael to bude výzva“.

Izrael nezasahuje na syrském území poprvé. V minulosti udeřil třeba na sklady zbraní nebo armádní konvoje, které podle něj vezly íránské rakety bojovníkům Hizballáhu.