Boj o Krym na mapách: ruský, ukrajinský, či se zvláštním statutem?

Moskva/Washington - Připojení Krymu už oslavují ruské internetové služby, které nabízejí uživatelům mapy Ruské federace. Hodlají totiž mapy změnit - už nepůjde o autonomní část Ukrajiny. Anexe Krymu by měla být patrná brzy i v klasických atlasech. Ruská média nyní spekulují, jak se k problému postaví Google a Microsoft. Třeba agentura Bloomberg už ale oznámila, že proslulá americká společnost National Geographic se rozhodla postoupit Krym Rusku.

Kartograf National Geographic Juan José Valdés Bloombergu sdělil, že filosofií firmy je „zobrazovat svět de facto“, nikoli jak by ho lidé chtěli vidět. „Jsem zodpovědný za přesnost našich map, za to, že odrážejí současnou realitu, ať je jakákoliv,“ konstatoval.

Krymská realita je podle něj založena na výsledcích referenda o připojení k Rusku. „Vyplynulo z něj, že naprostá většina obyvatel poloostrova chce zpátky k Rusku. Teď čekáme, zda ruský parlament anexi potvrdí, pak budeme muset naše mapy změnit,“ podotkl Valdés. Nyní považuje Krym za „oblast se speciálním statutem“. Právě tak je poloostrov zatím znázorňován na elektronických mapách National Geographic.

Zatímco překreslování map je v éře internetu jednoduché, může vyvolat více emocí než kdykoliv dřív. V roce 2010 umocnila jediná chyba v mapách od společnosti Google hraniční spor mezi Nikaraguou a Kostarikou, připomíná server SFGate. V případě, že připojení Krymu v Rusku projde celým schvalovacím procesem, mohou tvůrci map překreslením ve prospěch jedné ze stran konfliktu vystupňovat napětí. Kyjev a západní státy totiž prohlásily, že referendum a anexi poloostrova neuznají.

Juan José Valdés, kartograf National Geographic

„Mapy dokážou vyvolat v jednotlivcích i mezi národy velké vášně. Takže musíme být velmi opatrní. Musíme se ujistit, že jsme se skutečně dokázali vypořádat se současnou realitou.“

Boj o podobu mapy se očekává i na serverech internetové encyklopedie Wikipedia, která editaci a aktualizaci svěřuje uživatelům. Anglická i ruská verze Wikipedie teď ukazuje Krym někdy jako ruské, jindy zase jako ukrajinské území.

Pokud se poloostrov opravdu stane součástí Ruska, půjde o jednu z mnoha změn na mapě Ukrajiny. Jak pestrou má země historii, ukazují staré mapy, které ma v dispozici britská knihovna. Na webu je zveřejnil zpravodajský server BBC News. Podívejte se ZDE.

Historie Krymu ve zkratce

  • Krym byl k ruské říši připojen v roce 1783. Tehdy ruský státník, voják a milenec Kateřiny II. Grigorij Potěmkin-Tavričeskij (též Poťomkin) prohlásil Krym za ruský na věčné časy.
  • Po bolševické revoluci byl poloostrov krátký čas k dispozici vojskům Dohody a stal se útočištěm bělogvardějských generálů: po jejich porážce zde byla v říjnu 1921 vyhlášena Krymská autonomní SSR v rámci RSFSR.
  • Při příležitosti oslav 300. výročí připojení Ukrajiny k Rusku daroval Nikita Chruščov v roce 1954 poloostrov Ukrajinské SSR.
  • O obnovení Krymské ASSR rozhodlo referendum v lednu 1991 a o měsíc později k tomu ukrajinský Nejvyšší sovět přijal patřičné zákonné rozhodnutí.
  • Situace se vyhrotila na začátku května 1992, kdy místní parlament schválil „akt státní nezávislosti Krymské republiky“. Ukrajinský zákonodárný orgán ho neuznal. Poté ruský Nejvyšší sovět uvedl v pochybnost předání Krymu Ukrajině v roce 1954. Pod nátlakem Kyjeva krymský parlament své původní rozhodnutí odvolal. Od té doby měla krymská autonomie rozsáhlé pravomoci v hospodářství, zahraničním obchodě a sociální politice a Kyjev odpovídá za zahraniční politiku a obranu poloostrova.
  • Poté, co začátkem března 2014 převzal vedení Krymu proruský předseda autonomní vlády, ruská armáda převzala kontrolu nad poloostrovem; 16. března 2014 pak obyvatelé Krymu rozhodli o připojení k Rusku.

O historii Krymu čtěte víc ZDE