Sarkozyho může poškodit další várka zveřejněných odposlechů

Paříž – Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy asi nebude mít svůj politický návrat snadný. Poškodit by ho mohly zveřejněné přepisy odposlechů, jež prováděla francouzská justice. Vyplývá z nich, že Sarkozyho informoval o průběhu vyšetřování jeho afér člen Nejvyššího soudu. Šlo třeba o financování kampaně z Libye. Přepisy zveřejnil zpravodajský portál Mediapart.

Sarkozy vlastnil mobil na fiktivní jméno

Portál přinesl přepis celkem sedmi odposlechů. Jde o telefonáty mezi Sarkozym a jeho advokátem Thierrym Herzogem, které francouzská justice pořídila mezi 28. lednem a 11. únorem. Sarkozy mluvil z mobilního telefonu, který si nechal zaregistrovat na fiktivní jméno Paul Bismuth.

Deník Le Monde před dvěma týdny napsal, že vyšetřující soudci začali Sarkozyho odposlouchávat loni v prosinci kvůli podezření, že na jeho prezidentskou kampaň přispěl v roce 2007 i někdejší libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Krátce nato zjistili, že si vedle svého „oficiálního“ mobilu pořídil ještě jeden, z něhož mluví se svým advokátem.

Podle přepisů mluvili hlavně o aféře kolem miliardářky Liliane Bettencourtové. Exprezident byl loni v případu údajného zneužití peněz miliardářky a dědičky kosmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtové pro svou kampaň zproštěn viny. Herzog označil soudce, kteří vyšetřovali tuto aféru, za „parchanty z Bordeaux“.

Nicolas Sarkozy a Carla Bruniová
Zdroj: Remy de la Mauviniere/ČTK/AP/

Něco za něco - aneb pletky se soudcem 

Z odposlechů vyplývá, že Sarkozy a Herzog byli v kontaktu se soudcem kasačního soudu Gilbertem Azibertem, který je informoval o úvahách soudců - podle Le Monde v očekávání protislužby. V jednom hovoru Herzog ujišťoval exprezidenta, že podle Aziberta jsou soudci nakloněni tomu vyloučit Sarkozyho diáře z dalších vyšetřování. Herzog 5. února řekl Sarkozymu, že Azibert mluvil s jedním ze soudců, aby mu „vysvětlil situaci“. V jiném hovoru prý Sarkozy řekl, že je připraven pomoci Azibertovi, který již předtím dal najevo, že si přeje získat místo v Monaku, napsal Le Monde.

Nakonec ale zřejmé kontakty s Azibertem nebyly Sarkozymu nic platné, protože soud 11. března rozhodl, že diáře mohou být použity i ve vyšetřování dalších afér - zmíněného podezřelého financování prezidentské kampaně i kontroverzní arbitráže z roku 2008 ve sporu mezi byznysmanem Bernardem Tapiem, který měl blízko k Sarkozymu, a bankou Crédit Lyonnais, která vyzněla ve prospěch Tapieho.

Francouzská ministryně o odposleších Sarkozyho věděla (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda zažívá kvůli odposlechům zemětřesení. Ukázalo se, že někteří členové vlády o nich prokazatelně věděli - přestože Francouzům tvrdili pravý opak. Šéfka ministerstva spravedlnosti v přímém přenosu mávala několika papíry a emotivně tvrdila, že nic víc o Sarkozyho odposleších nevěděla. Jenže moderní technologie si text na papírech přiblížily. A přišlo se tak na to, že se v nich píše o tom, jak byla ministryně od začátku informována o všech krocích.

Konzervativní opozice triumfuje. Fakt, že nejen ministryně spravedlnosti, ale i premiér lhali o tom, co vědí, považuje za skandální a volá po demisi. Vládnoucí socialisté se chabě brání tím, že o tak citlivé záležitosti členové vlády informace mít museli. Opozici, ale i právníky navíc šokuje, že odposloucháván byl také Sarkozyho obhájce.

Ve Francii vyvolalo před pár týdny skandál také zveřejnění pracovních a soukromých hovorů Sarkozyho. Tajně je nahrával jeho poradce Patrick Buisson. Kromě nelichotivých komentářů k politickému dění obsahují i privátní konverzaci Sarkozyho s jeho manželkou Carlou. Nahrávky prý někdo ukradl. Obsahují stovky hodin hovorů a pocházejí z let 2007 až 2012, kdy stál Sarkozy v čele Francie.

Sarkozy chystá návrat do politiky

Bývalý francouzský prezident je celkem sebevědomý, šance na politický úspěch vidí v rostoucí nespokojenosti Francouzů s politikou současného prezidenta Françoise Hollanda. Sarkozy proto věří, že nespokojenost obyvatel se současným prezidentem bude stoupat. Jeho návratu na politickou scénu prý může zabránit pouze jediná osoba - jeho manželka Carla. Podle odborníků ho ale současná aféra s odposlechy může kompromitovat.