Gaza uzavřela příměří s Izraelem a pak ho porušila opět raketami

Gaza/Káhira/Washington - Čtyři rakety odpálené z pásma Gazy dopadly dnes večer na Izrael, a to navzdory platnému příměří, které mezi Izraelem a palestinskými radikály zprostředkoval Egypt. Podle izraelské armády si střely nevyžádaly žádné zraněné i díky tomu, že prakticky všechny rakety zneškodnila izraelská protivzdušná obrana.

O příměří informoval mluvčí skupiny Islámský džihád, která od středy z palestinského pásma Gazy vypálila na jih Izraele několik desítek raket. Izraelská armáda v noci provedla odvetné nálety. Nikdo nepřišel o život ani na jedné straně.

Bojovníci palestinské radikální skupiny Islámský džihád ve středu vypálili z pásma Gazy na jih Izraele na 70 raket. Několik z nich ve vzduchu zničila izraelská protiraketová obrana, nikdo nebyl raněn. Skupina útok označila za odvetu za smrt tří svých členů, které v úterý zabili izraelští vojáci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil za dnešní útok odplatou, armáda pak večer ostřelovala z tanků v pásmu infrastrukturu, kterou podle ní využívají teroristé. Ministr obrany Moše Jaalon nařídil uzavřít hraniční přechody do pásma a zrušil návštěvy osob z Gazy vězněných v Izraeli.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Avigdor Lieberman vyzval k obsazení pásma, z nějž Izrael stáhl své osadníky i vojáky v roce 2005. „Žádný nezávislý stát nemůže trpět situaci, kdy na jeho občany a města dopadají desítky raket. Neexistuje cena, kterou bychom nezaplatili za bezpečnost občanů Izraele,“ řekl Lieberman.

Mluvčí Islámského džihádu Daúd Šaháb dnes řekl, že se díky Egypťanům podařilo obnovit dohodu o příměří z roku 2012. Skupina prý příměří dodržuje od 14:00 místního času (13:00 SEČ).

David Cameron a Mahmúd Abbás
Zdroj: ČTK/PA/Stefan Rousseau

Britský expremiér Blair informoval Camerona o palestinské ekonomice

Cameron se dnes v Izraeli sešel také se svým předchůdcem Tonym Blairem, který jej informoval o stavu palestinské ekonomiky. Blair byl v roce 2007 jmenován zástupcem skupiny, jež si říká Blízkovýchodní kvartet a v níž jsou OSN, Evropská unie, Rusko a USA. Od té doby Blízký výhod navštívil 114krát. Zaměřuje se na povzbuzování palestinského hospodářství, na vytváření pracovních míst v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu a také na budování palestinských institucí. Chce rovněž podpořit investice do technologií a stavebnictví, avšak naráží na překážky, které vytváří dlouhodobě nevyřešená politická situace.

„Britská vláda zde má ohromné příležitosti, protože má důvěru na obou stranách, což je v dané situace spíš výjimečné,“ sdělil bývalý labouristický premiér. „Jestliže nebudeme budovat palestinskou ekonomiku v době politických vyjednávání, pak je palestinský stát sen, nikoliv skutečnost,“ dodal.

Cameron po setkání prohlásil, že naslouchá Blairovým radám stejně jako radám ostatních lidí. Na dotaz, zda se dá hovořit o přátelství mezi ním a Blairem, odpověděl: „Neřekl bych. Jsme velmi rázní protivníci, pocházíme z různých politických stran a politické tradice a neshodneme se v mnoha věcech. Oba si ale přejeme, aby se tady našlo řešení pro dva státy, a on se na tom podílí snahou pomoci palestinské ekonomice.“

Kerry přiznal nedůvěru v rozhovorech mezi Izraelem a Palestinci

Americký ministr zahraničí John Kerry před členy výboru Sněmovny reprezentantů přiznal, že nedůvěra mezi Izraelci a Palestinci ještě nikdy nebyla hlubší. „Na obou stranách panuje nedůvěra, jakou jsem nikdy neviděl. Je opravdu vážné, jak ani jedna strana nedůvěřuje té druhé. Nevěří, že ti druzí jsou schopni učinit závažné rozhodnutí, jež bude nezbytné,“ řekl Kerry před rozpočtovým výborem sněmovny, který projednával rozpočet ministerstva zahraničí na rok 2015. Izraelský deník Haarec připomíná, že ministrova slova zazněla necelý týden před setkáním prezidenta Baracka Obamy s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

Izraelci a Palestinci loni obnovili mírové rozhory právě díky Kerryho diplomacii. Jednání ale váznou, takže v sázce je Kerrym stanovený harmonogram. Podle něj by v dubnu měla být schválena rámcová dohoda o dalších rozhovorech, jež povedou k uzavření mírové smlouvy.

Palestinští radikálové odpalují rakety na Izrael
Zdroj: ČT24