Kandidáti na slovenského prezidenta finišují: V noci končí kampaň

Bratislava - Na Slovensku v noci skončí kampaň před prvním kolem prezidentských voleb. Ve večerní televizní debatě se voliče ještě naposledy pokusila oslovit pětice favoritů, velké přesuny preferencí se ale nečekají. Podle posledního průzkumu agentury Focus má největší šance premiér Robert Fico (35 procent) a podnikatel Andrej Kiska (24 procent): muž s dvacetiletou politickou praxí a podnikatel, který na veřejnou funkci kandiduje vůbec poprvé. Právě oni dva by měli s velkým náskokem projít do druhého kola.

Spolu s nimi na svoji šanci čeká známý herec Milan Kňažko (necelých 10 procent) a opoziční poslanci Radoslav Procházka (10 procent) a Pavol Hrušovský (osm procent). Preference dalších kandidátů jsou zanedbatelné. „Na Slovensku se dnes dokáží prosadit lidé bez politické minulosti nebo bez zakotvení v tradičních politických stranách. Ty jsou dnes velkou částí společnosti vnímány negativně,“ říká sociolog Martin Slosiarik z agentury Focus.

Pětice nejsilnějších kandidátů se dnes naposledy střetla v živě vysílané debatě na Bratislavském hradě. Jak ukazuje historie, nedokáže jim přinést mnoho nových hlasů. Když ale na obrazovce nejsou přesvědčiví, mohou výraznou část voličů ztratit. Na Kiskovo zaváhání čeká hlavně Kňažko, který si je díky herecké profesi před kamerou velmi jistý. Je společensky vyprofilovaný a je výborný řečník, hodnotí politolog Grigorij Mesežnikov.

V posledních dnech se vyostřila i antikampaň. Opoziční poslanec Igor Matovič například přivezl premiérovi na oslu pytel brambor - i ten by ho podle něj mohl porazit. Daleko tvrdší údery ale musí odrážet Kiska. Slovensko zaplavily letáky, které ho popisují jako přívržence sekty a lichváře. Útok na něj ale přišel i z nečekané strany – spoluzakladatel jeho charitativní organizace Dobrý Anděl Igor Brossmann mu kandidaturu ostře vyčetl: „To nejlepší, co by Andrej Kiska pro naši zem mohl udělat, by bylo vzdát se prezidentské kandidatury,“ řekl.

Fica by porazil i pytel brambor, hlásí poslanec Igor Matovič
Zdroj: ČT24

Je téměř jisté, že prezident z prvního kola voleb nevzejde. Musel by totiž získat víc než polovinu hlasů všech oprávněných voličů. Protože velká část lidí hlasovat nepůjde, je skoro nemožné takového úspěchu dosáhnout. O nové hlavě státu, která vystřídá dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče, se tak patrně bude rozhodovat mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty 29. března ve druhém kole hlasování.

Čtveřice kandidátů se v televizní debatě vymezila proti Ficovi

Čtveřice hlavních Ficových protikandidátů v televizní debatě ve veřejnoprávní stanici RTVS upozornila večer na hrozící koncentraci moci v rukou jedné strany, pokud Fico bude zvolen hlavou státu. Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) po vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 sestavila jednobarevnou vládu a obsadila také post šéfa parlamentu.

Debata kandidátů na slovenského prezidenta
Zdroj: ČT24/www.rtvs.sk

„V naší zemi hrozí unikát - všechny funkce by měla jedna jediná strana. To je období, které jsme tu už měli a které si lidé nepřejí,“ řekl v narážce na období komunismu Kiska. Fico výtky protikandidátů odmítl s tím, že kdo mluví o koncentraci moci, popírá pravidla demokracie. V debatě Fico vytkl Kiskovi naopak jeho dřívější podnikatelské aktivity v oblasti splátkového prodeje nebo poskytování půjček. „Není žádným tajemstvím, že peníze jste vydělal lichvou. Činnost, kterou jste vykonával, je lichva,“ prohlásil. Kiska kritiku odmítl a naopak tvrdil, že Ficova vláda nezasáhla vůči skutečným lichvářským firmám. Milionář Kiska byl spolumajitelem vícero finančních společností a právě na jejich prodeji v roce 2004 spolu s příbuznými zbohatl.

Vyostřená debata večer pokračovala i na soukromé televizi Markíza, kde se pětice prezidentských kandidátů také potkala. Podobně jako v debatě na stanici RTVS se do sebe slovně pustili zejména Fico s Kiskou. Fico naznačil, že Kiska má blízko k scientologické církvi.

Vydáno pod