Jsem živ a brzo se vrátím na Ukrajinu, oznámil Janukovyč z Ruska

Rostov na Donu – Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč znovu předstoupil před novináře. Popřel zvěsti o svém špatném zdravotním stavu, některá média dokonce v předchozích dnech uvedla, že je mrtev. Janukovyč prohlásil, že je stále platným ukrajinským prezidentem a do země se v blízké době vrátí. O vyhrocené situaci na Krymu se nezmínil.

SOUHRN DNE

Krym je po dnešku opět o krok blíže k Ruskutamní parlament přijal deklaraci o nezávislosti celého poloostrova. Pro nezávislost autonomní republiky hlasovalo 78 z 81 krymských zákonodárců. Přijetí deklarace je akt předcházející nedělnímu referendu.

Parlament v Kyjevě reagoval ultimátem: Krym má prý do středy plánované referendum odvolat, jinak bude tamní sněm rozpuštěn. K tomu by Kyjev potřeboval stanovisko Ústavního soudu, podle úřadujícího prezidenta by v takovém případě justice nijak neotálela.

Sesazený Viktor Janukovyč mezitím podruhé vystoupil před novináři v ruském Rostově na Donu. Prohlásil, že je nadále jediným regulérním prezidentem Ukrajiny a plánuje návrat na Ukrajinu. Z převratu v zemi opět obvinil „extremisty a neonacisty“ a v této souvislosti kritizoval i záměr Spojených států finančně pomoci ukrajině.

Evropská unie začne v rámci hospodářské pomoci na Ukrajině jednostranně naplňovat části obchodní dohody, kterou Brusel s Kyjevem vyjednal v rámci zatím nepodepsané dohody o přidružení.

„Jsem naživu. Nemohu tvrdit, že se cítím dobře, protože nemohu bez nejhlubších obav sledovat to, co se děje na Ukrajině,“ prohlásil Janukovyč hned na začátku brífinku, po kterém nedal – na rozdíl od vystoupení před jedenácti dny - novinářům prostor klást žádné otázky. „Brzy se na Ukrajinu vrátím,“ ujistil. V pátek se v ruských médiích objevily zprávy, že Janukovyč prý leží na moskevské klinice s podezřením na infarkt. O několik dní dříve ruský bulvár exprezidenta „pohřbil“, ale zprávy o údajné Janukovyčově smrti dementoval sám ruský prezident Vladimir Putin.

Janukovyč se stále považuje za legitimního ukrajinského prezidenta - sám neodstoupil a o moc nepřišel v souladu s ústavou, ale ozbrojeným převratem. „Nadále jsem prezidentem Ukrajiny a vrchním velitelem ozbrojených sil (…) Ve dnech, kdy došlo k převratu, jsem neopustil území Ukrajiny. Nepodařilo se jim mě vypudit.“ Janukovyč věří, že armáda neuposlechne „zločinné rozkazy“.

K moci se dostali „bandité“

Podle Janukovyče se vlády nad Ukrajinou zmocnili „bandité a neonacisté“. Předčasné prezidentské volby, vyhlášené novým režimem na 25. května, budou „naprosto nezákonné a nelegitimní“ a stejně tak i představitelé, kteří z nich vzejdou.

Janukovyč vyčetl USA, že nemají žádné právo udělovat finanční pomoc „banditskému režimu“ v Kyjevu. Hodlá se také obrátit na Kongres a nejvyšší soud USA, aby posoudily, nakolik vláda Baracka Obamy postupuje vůči Ukrajině v souladu s americkými zákony. Podobně se dnes vyjádřilo také ruské ministerstvo zahraničí. I podle něj je plánovaná pomoc ze strany USA v rozporu s vlastními zákony, „konkrétně s částkou 22, oddílem 8422 sbírky zákonů USA“ o nepřípustnosti finanční pomoci zemím ohroženým násilnou změnou vlády.

Z prohlášení ruské diplomacie:

„Washington by se měl zamyslet nad následky bezohledné podpory ukrajinských radikálních elementů nacistického zabarvení a jejich financování.“

Viktor Janukovyč
Zdroj: Matytsin Valery/ČTK/ITAR-TASS

Reakce na Janukovyčovo vystoupení:

Podle jednoho z Janukovyčových protivníků, kandidáta na prezidenta Vitalije Klička, nelze Janukovyče pokládat za „samostatnou figuru“ na politické šachovnici. „Předvedl to ještě jako prezident, pak to potvrdily jeho paláce a auta a brzy se najde hromada dalších důkazů,“ řekl Kličko.

„První poselství znělo, že je naživu, druhé, že se vrátí a bude zle. Bylo by to směšné, kdyby to nebylo tak smutné. Janukovyč se stal loutkou, s jejíž pomocí se Rusové snaží legitimizovat svou politiku na Ukrajině. To, že tuto politickou mrtvolu pořad tahají ze skříně s naftalínem, svědčí jen o selhání ruské politiky,“ citovala gazeta.ru kyjevského analytika Jurije Romaněnka.

Ještě před brífinkem se kritizované státy znovu ozvaly. Francie a Německo znovu zahrozily Moskvě kvůli jejímu postoji k ukrajinské krizi sankcemi. Připravený chce být i Kyjev. Úřadující prezident Turčynov rozhodl vytvořit novou národní gardu a mobilizovat dobrovolníky. Přihlásit se mohou ti, kteří za sebou mají vojenskou službu. Ministerstvo obrany taky spustilo manévry, zásah na Krymu ale v minulých dnech politici vyloučili. 

Janukovyč po únorovém krveprolití v kyjevských ulicích uprchl na poloostrov Krym a odtud do ruského Rostova na Donu. Na veřejnosti byl naposled spatřen poslední únorový den právě při tiskové konferenci v Rostově.