Mexická policie zastřelila tři roky mrtvého narkobarona

Mexiko - Mexické bezpečnostní síly zastřelily mocného šéfa drogového gangu na západě Mexika Nazaria Morena, který byl přitom podle vlády zabit už v roce 2010.

Hlavní vyšetřovatel ministerstva spravedlnosti Tomás Zerón prohlásil, že Morenova totožnost byla potvrzena na sto procent podle otisků všech deseti prstů.

Mexická vláda přitom už v roce 2012 oznámila, že Morena zabili vojáci ve státě Michoacán, který byl jeho tradiční baštou. Tehdy však nebyla po přestřelce nalezena jeho mrtvola. „Říkalo se, že tělo sebrali jiní členové jeho skupiny, proto se nenašel žádný důkaz, že je mrtvý,“ říká mluvčí mexické bezpečnosti Alejandro Rubido.

Krátce po jeho údajném zabití se ale objevovaly informace, že je naživu. „Anonymní tipy naznačovaly, že Moreno nejen žije, ale nadále vede zločinecký gang, který se zaměřoval na vydírání, únosy a další zločiny,“ dodal Rubido.

Moreno založil brutální kartel Templářských rytířů
Zdroj: ČT24

Moreno v roce 2010 vedl jeden z největších drogových gangů v zemi La Familia. Do povědomí veřejnosti pronikl především v roce 2006, kdy jeho lidé vhodili několik uťatých hlav do jedné diskotéky ve městě Uruapán právě v Michoacánu. Po jeho údajné smrti v roce 2010 se kartel La Familia přeměnil v ještě mocnější a brutálnější gang Templářští rytíři. Není divu, že byl přezdíván jako Ten nejšílenější.

„V neděli ráno byl objeven,“ uvedl Rubido s tím, že Morena vojáci našli ve vesnici Timbuscatio v odlehlé horské oblasti Michoacánu. „Když byl vyzván, aby se vzdal, zahájil palbu a byl zabit.“

Joaquín Guzmán
Zdroj: ČT24

Pro mexickou vládu je to další vítězství v krátké době v jejím boji s narkomafií. Koncem února se mexickým a americkým jednotkám podařilo zadržet nejhledanějšího drogového bosse na světě Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek (El Chapo).