Ruslana varuje Obamu: Putin je nebezpečný člověk

Washington - Populární zpěvačka Ruslana lobbuje ve Spojených státech za pomoc Ukrajině. Podle ní by se měl Washington zasadit o vyslání mírových jednotek, které by předešly válce. Stovky demonstrantů protestují v Americe proti ruským silám na Krymu. Někteří dorazili přímo pod okna ruských diplomatů.

Hlas oranžové revoluce zahříval kyjevské davy zpěvem. V Americe se teď ukrajinská hvězda snaží podporu své zemi získat mluveným slovem. Nejznámější ukrajinská zpěvačka apelovala na Bílý dům, aby se k Ukrajině neobracel zády. „Prezidente Obamo, žádám Vás, abyste byl dostatečně silný. Snažte se pochopit Putina a to, jak je to nebezpečný člověk,“ prohlásila Ruslana.

Podle zpěvačky by Spojené státy měly udělat všechno pro to, aby válce zabránily, ne trestat její viníky až poté, co vypukne. Jiní Ukrajinci přišli svůj nesouhlas s ruskou intervencí vyjádřit před ambasádu Moskvy. „Krym to přirozeně není, ale i tady je napětí mezi Ukrajinci a Rusy přímo před ruskou ambasádou cítit. Je tu ovšem jeden zásadní rozdíl - tady na pořádek dohlížejí američtí policisté,“ podotkl jeden z demonstrantů.

Ruslana žádá Bílý dům o pomoc pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Jiné uniformy, ale pod stejnou vlajkou by tito Ukrajinci chtěli i ve své zemi. Mírové síly ovšem zatím v úvahu nepřipadají, američtí vojáci sami o sobě už vůbec ne. Jeden z ukrajinských lékařů z Chicaga vidí pro svou vlast jedinou cestu: „Snad se co nejdřív staneme členy NATO, protože to bude konec (problémů) na tisíc let dopředu. Pokud budeme mít na svém území zbraně NATO, pak budeme chráněni,“ míní Juri Melnik.

Válka slov se ale vede i z druhé strany. Podle CNN si Kreml ve Státech už delší dobu najímá za desítky milionů dolarů PR firmy, které mu mají vylepšit obraz u americké veřejnosti. Minimálně u jednoho vysoce postaveného politika to zatím ale nevyšlo - předseda sněmovny John Boehner nazval Vladimira Putina gaunerem.

SOUHRN DNEŠNÍHO DĚNÍ NA KRYMU

  • Nad hranicí s Krymem zasáhla střelba letadlo ukrajinských pohraničníků.
  • Neznámí ozbrojenci v krymském Simferopolu ostřelovali automobil kyjevských aktivistů, kteří se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky.
  • Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se už potřetí neúspěšně pokusili dostat na Krym. Ozbrojenci je zahnali varovnými výstřely.
  • Agentura AP informovala, že ruský vojenský konvoj mířící na krymskou leteckou základnu Gvardějskoje, na níž vlaje ruská vlajka, zaregistrovala asi 40 kilometrů západně od města Feodosija.
  • Kvůli pokračujícím nepokojům zavřelo Polsko konzulát v Sevastopolu a evakuovalo jeho zaměstnance. Množí se i útoky na zahraniční novináře.
  • Proti přítomnosti ruských vojsk na Krymu vpodvečer demonstrovaly stovky lidí ve čtyřech českých městech.
Vydáno pod